• Жителите на германския град наблюдавали битката на боговете в небето повече от час

Война на световете или мощен природен катаклизъм се разиграва на 4 април 1561 г. в небето на немския град Нюрнберг. Уфолози се кълнат, че става въпрос за битка на враждуващи извънземни за контрол над човечеството, пише “Телеграф”.

Праволинейни физици обаче търсят други обяснения и се опитват да пригодят ситуацията спрямо своите познания, твърдейки, че докато не се появят пред тях извънземни и не кажат какво всъщност е станало, няма да повярват на нищо, което противоречи на вижданията им.

През април 1561 г. в продължение на повече от час жителите на града със страх наблюдават как над главите им кръжат обекти, облени в светлини.

Сблъскват се огнени кълбета, от което се чува невероятен шум. Има и предмети, подобни на гигантски кръстове, които летят насам на там и издават вихрени звуци. Чуват се силни звуци, сякаш от гигантски тръби на музикален орган, разположен високо в небето. Появяват се разноцветни глобуси.

Има остри и гигантски предмети, наподобяващи пики, цилиндри и огнени кълба. И всичко е обляно в много светлини.

По-късно събитието е описано от вестник „Газета“, излизащ по това време в Нюрнберг. А художникът Ханс Глазер илюстрира в традициите на времето небесната война на световете. Той прави дърворезба, която е публикувана във вестника. Хроникьорът пише, че жителите на града били толкова уплашени, че едни се чудели дали ангели и дяволи не воювали за душите на хората, а други направо се опитвали да приемат, че боговете от древните притчи са се върнали, за да водят битката, като едно време в Троя или пък като във войната на боговете на Олимп и титаните.

Хроникьорът от Нюрнберг пише: „Тази битка започна в зори, когато стотици кръстове, светещи топки и тръби се биеха помежду си над града. За близо един час всичко свърши. Много обекти полетяха към Слънцето, няколко други се срутиха на земята и изчезнаха в плътен облак дим. Феноменът бе ужасен, когато сутрешното небе се изпълни с цилиндрични тръби, от които изплуваха черни, червени, огнени и синьо-бели топки, движещи се с висока скорост. Между светещите топки имаше кървавочервени кръстове“.

Пет години по-късно в швейцарския град Базел наблюдават подобно събитие и смятат, че небето се е продънило и ще накаже хората за греховете им. Някои се готвят директно за апокалипсиса и хукват към планините. Хроникьорите пишат: „На 7 август 1566 г. призори много граждани на Базел се уплашиха, когато видяха черни сфери в небето над своя град.

След това тези сфери започнаха да воюват една с друга“. Вестниците от това време описват, че когато слънцето изгрява, много големи черни топки се движат с висока скорост във въздуха към слънцето, правейки половин завой и се сблъскват помежду си, сякаш се бият. Много от тях станали огненочервени, паднали и от тях се издигнали стълбове дим. Но никой не посмял да отиде и да види какво се е случило с падналите. Защото ги смятали за дяволи, за паднали ангели, които Бог наказва за прегрешенията.

Официалната наука смята, че и в двата случая се наблюдават редки природни феномени, които могат да породят куп суеверия, но всъщност няма нищо опасно и необичайно. Една версия гласи, че става реч за т.нар. фалшиво слънце. Рядък оптичен феномен, когато ледени кристали и облаци предизвикват видения все едно има няколко слънца в небето, като някои са дори черни и все едно тези слънца се удрят едно в друго.

Този феномен се наблюдава всяка година многократно в северните части на планетата, но може при изключителни събития да стигне и на юг, дори в субтропичните зони. Това обаче не обяснява звука. Затова някои смятат, че и в двата случая, особено над Нюрнберг, има и още поне един феномен по това време. Като кълбовидните мълнии са другото обяснение. Уфолозите, разбира се, за нищо на света не си дават извънземните и войната на световете.

https://blitz.bg/