Избори в САЩ: контролът върху долната камара преминава към републиканците, местата в Сената бяха разпределени почти по равно

0
877

Всички щати на САЩ приключиха с гласуването на междинните избори, по време на които американците изцяло преизбират Камарата на представителите, една трета от Сената, законодателните органи и губернаторите в много щати. Вече се появяват първите резултати, но все още не е ясна съдбата на ключовите държави, които могат да решат съдбата на тези избори. Казваме ви на кои региони на САЩ трябва да обърнете внимание и защо.

Съдейки по прогнозите на телевизионната компания CBS, американският партньор на BBC, в резултат на изборите контролът върху Камарата на представителите може да премине към републиканците. В момента и двете камари на Конгреса се контролират от демократите на президента Джо Байдън.

Сега демократите имат 220 места в парламента, републиканците 212. За да получи мнозинство, партията трябва да има 218 места. Тоест републиканците, за да вземат инициативата, трябва да получат само шест мандата на тези избори.

Засега, съдейки по предварителните резултати, републиканците са постигнали добри резултати, но все още не е голям успех, отбелязва кореспондентът на BBC Антъни Зуркър. Републиканската партия вероятно ще спечели мнозинство в Камарата на представителите, но не успя да спечели одобрението на някои щати и да постигне неочаквани успехи, както направи на междинните избори в миналото.

На изборите за губернатори влиятелни републиканци спечелиха във Флорида, Тексас и Джорджия, но две губернаторски места преминаха към демократите.

Що се отнася до Сената, предварителните проучвания все още показват приблизително еднакви шансове както за демократите, така и за републиканците. Републиканците поеха лидерството в щатите, където първоначално имаха надмощие, но демократите също надделяха, където се очакваше, и спечелиха мястото в Сената и от Пенсилвания.

Флорида: Победа на Рон ДеСантис

Първият важен резултат от изборната нощ е преизбирането за нов мандат на губернатора на Флорида, републиканеца Рон ДеСантис, който ръководи щата от 2019 г.

CBS прогнозира, че ДеСантис трябва да спечели, като републиканският сенатор Марко Рубио също ще запази мандата си.

Рон ДеСантис е преизбран за губернатор на Флорида

Според кореспондента на Би Би Си Нада Тавфик, която работи във Флорида, резултатите от вота в този щат може да се окажат решаващи за съдбата на Камарата на представителите.

И въпреки че победата на републиканците тук се очакваше, много зависеше от това колко значително се оказа тяхното предимство. На президентските избори през 2020 г. Доналд Тръмп спечели Флорида с повече от 3% – най-големият в историята на президентските избори в този щат от 2004 г. насам, но все пак не толкова впечатляващ, че човек може уверено да запише щата в червения пояс.

Този път резултатът на републиканците надмина и най-смелите прогнози. ДеСантис изпревари съперника си от Демократическата партия с близо 20 процентни пункта, като същевременно спечели абсолютно мнозинство от испаноговорящите гласове, близо една трета от населението на щата.

За политик, който е посочен като един от вероятните претенденти за президентския пост през 2024 г., това е брилянтен резултат, който със сигурност само ще засили президентските амбиции на ДеСантис. А политолозите могат само да констатират, че симпатиите на избирателите във Флорида все повече се отклоняват към дясната страна на политическия спектър.

Не всички републиканци обаче бяха доволни от резултатите от вота в щата. След като научи за такава убедителна победа на ДеСантис, ужиленият Доналд Тръмп незабавно публично препоръча на губернатора да се въздържи от участие в президентските избори през 2024 г. – и дори заплаши да пусне компрометиращи доказателства, които уж имаше за ДеСантис.

“Той може да си навреди много, ако отиде на изборите. Не мисля, че това ще е добре за партията”, каза Тръмп. И добави, че в този случай може да каже за ДеСантис „нещо, което няма да го представи в най-добра светлина“.

„Познавам го повече от всеки друг – може би с изключение на съпругата му“, увери бившият президент.

Аризона: най-важното бойно поле

Според кореспондента на BBC Софи Лонг от Аризона този щат е един от най-важните на политическата карта на САЩ и в него можете да видите в умален вид процесите, които протичат в цялата страна.

Избирателите в Аризона чакат резултатите от изборите

Инфлацията тук е по-висока от средната за Америка; много по-остър, отколкото в други държави, има проблем с миграцията и сигурността (Аризона граничи с Мексико). Освен това последиците от глобалното затопляне тук са много очевидни – държавата страда от суши и пожари. Местните жители също не спират да спорят ожесточено за законността на аборта.

Аризона традиционно е републикански щат, но през 2020 г. Джо Байдън спечели тук с много малка разлика (по-малко от половин процентен пункт). Бившият президент Тръмп се опита да убеди местните изборни служители да отменят вота.

В момента Аризона е подложена на едни от най-ожесточените политически битки в Съединените щати. Тук републиканци и демократи са буквално един срещу друг и политическата дистанция между тях никога не е била толкова голяма.

Пенсилвания: избори за губернатор и президент

Пенсилвания беше друг „люлеещ се щат“, който можеше да гласува или за демократ, или за републиканец. Барак Обама спечели два пъти тук, но през 2016 г. избирателите подкрепиха Тръмп, а не Хилари Клинтън. През 2020 г. те отново облагодетелстваха демократите, като гласуваха за Джо Байдън.

Дъг Мастриано преди митинга в деня на изборите

Пенсионираният полковник и християнски фундаменталист сенатор Дъг Мастриано, който беше замесен в неуспешния опит на Тръмп и обкръжението му да оспори президентските избори на Байдън през 2020 г., се кандидатира за губернатор на Пенсилвания. Мастриано каза, че ако бъде избран за губернатор, ще наблюдава процеса на сертифициране на президентските избори в неговия щат.

Въпреки това, съдейки по прогнозата на CBS, Мастриано загуби – и демократът Джош Шапиро ще бъде избран за губернатор.

Според кореспондента на BBC Джон Съдуърт, който работи в Пенсилвания, две раси са станали основните тук. Първият – за поста губернатор, а вторият – за мястото на сенатор. Популярният телевизионен водещ, бившият лекар Мехмет Оз и демократът Джон Ветърман се кандидатираха за горната камара на Конгреса, който стана победител.

Фетерман се опитва да привлече подкрепата на местните работници и се противопоставя на Оз, който е обвинен, че не разбира обикновените хора и е изолиран от живота им. Оз е подкрепен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Окончателните резултати от изборите в Пенсилвания може да бъдат обявени едва след няколко дни – това се дължи на местната система за преброяване на гласовете. Затова има опасения, че подобно забавяне може да провокира нови конспиративни теории, отбелязва кореспондентът ни.

Но според изчисленията на мейнстрийм медиите, на които в САЩ се вярва толкова, колкото и на официалните съобщения, Фетерман спечели. Той ще наследи републиканеца Пат Туми като сенатор от Пенсилвания.

Фетерман, облечен както обикновено с качулка, говори пред своите поддръжници в Питсбърг.

„Това е битка за бъдещето на всяка общност в цяла Пенсилвания. За всеки малък град и всеки човек, който се чувства изоставен. […] За всеки затворен завод“, каза той.

Vetterman имаше солидна преднина по време на кампанията, но инсулт почти му попречи да спечели

И други…

Освен това е важно да се следят резултатите от изборите в щата Джорджия , където победата на Байдън през 2020 г. беше първата победа за кандидат-президент на Демократическата партия от 1992 г. насам. Демократът Рафаел Уорнък и подкрепяният от Тръмп известен играч на американски футбол Хершел Уокър се борят за сенаторското място тук. Последният е категорично против абортите, въпреки че по време на кампанията имаше твърдения, че той уж е платил на две жени да прекъснат бременността си. Според анализа на CBS, предварителните резултати от гласуването досега показват, че шансовете Уорнък и Уокър да спечелят са почти равни.

Що се отнася до надпреварата за губернатор на Джорджия, CBS прогнозира победата на републиканеца Брайън Кемп.

Преброяване на гласовете в Грузия

Демократката Маги Хасан и републиканецът Дон Балдух, които подкрепиха фалшивите теории на конспирацията, че Тръмп уж е истинският победител на президентските избори през 2020 г., се борят в изборите за сенатор в Ню Хемпшир . Гласоподавателите на тези избори обаче се интересуваха много повече от икономиката и поради тази причина могат да изберат републиканеца. Но според прогнозите на CBS след вота, Хасан запазва мястото си в Сената.

Друг важен щат е Уисконсин , където сенаторът републиканец Рон Джонсън се бори с съперника на Демократическата партия заместник-местния управител Мандела Барнс.

Защо тези избори са важни?

Резултатът от тези избори неизбежно ще окаже силно влияние върху следващите две години от президентството на Джо Байдън и неговата политика, включително противодействието на руската агресия в Украйна.

Всичките 435 членове на Камарата на представителите се преизбират на всеки две години. През последните две години демократите имаха мнозинство в Камарата на представителите. Това е типично: когато бъде избран нов президент, неговата партия най-често получава контрол над двете камари на Конгреса.

Шансовете на демократите да запазят влиянието си в Конгреса обаче са малки – обикновено партията на действащия президент губи междинните избори в първия му мандат. Единственото изключение е 2002 г., година след атентатите от 11 септември, когато популярността на Буш-младши остава много висока.

Повече за изравняването в настоящата изборна ситуация ви разказахме тук .

Загубата на двете камари ще затрудни живота на президента Байдън през следващите две години, тъй като републиканците се опитват да блокират закони, за да могат да приемат свои собствени, като например помощ за Украйна и забрана на абортите.

https://www.bbc.com