• В историята вече са поредните избори за местната власт за мандат 2023-2027 г. Какви са резултатите в Община Тервел ?

Избирателна активност в общината е 49,55 % и не се различава от тази на предходните местни избори. Гласуваха общо 7097 избиратели.

Най-важният избор, този за кмет на община: Кандидатите за кметския стол бяха шестима. Резултатите са: Убедителна победа за инж. Симеон Симеонов от ПП ГЕРБ –  подкрепа от общо 4117 души в общината. 60,57 % от всички валидни бюлетини за този вид избор са за г-н Симеонов. Резултатите на останалите кандидати са както следва: Антон Стоянов (БСП) – 701 гласа или 10,31 %; Исмет Абил – 1268 гласа или 18,66 %, Николай Иванов (Възраждане) – 118 гласа или 1,74 %, Урал Кязим (НДПС) – 402 гласа или 5,91 % и Жеко Петков (коалиция ПП-ДБ) – 95 гласа или 1,40 %. С „не подкрепям никого“ са гласували 96 избиратели (1,41%). Валидните бюлетини за кмет на община са 6797.

За общински съвет, органът на местната власт: За общински съвет са гласували общо 7016 избиратели, като недействителните бюлетини са 1473. Разпределението на 5543 действителни (валидни) бюлетини за 21 членния общински съвет в Община Тервел по партии и брой съветници е както следва: ПП ГЕРБ – четиринадесет съветници (3168 души , с внушителен брой преференции – 430, за участващия за първи път в местни избори млад общински съветник Андриан Адамов) ; ДПС – подкрепа от 1162 –ма избиратели – пет общински съветници; БСП – гласували 526 души – двама общински съветници. Абсолютното мнозинство на ПП ГЕРБ в общинския съвет на Тервел е  изключителен успех. Подобна ситуация в по-новата история на Тервел имаше в мандат 2007-2011, когато мнозинство в общинския съвет имаше ДПС с 12 съветници.

Избраните общински съветници : ПП ГЕРБ: Андриан Адамов, Петър Бончев, Георги Русенов, Есмерай Чакър, Живка Ненова, Иван Иванов, Нели Денева, Андрей Вълов, Нико Върбанов, Стефко Денев, Венета Драганова, Вилия Цанкова, Емин Рамадан, Живко Желязков;  ДПС: Исмет Абил, Аксел Наз, Юнал Хамид, Метин Али, Гюлчин Сали; БСП: Антон Стоянов, Петър Петров. В случай, че някой от съветниците предпочете да работи в общинска администрация, той има право да се откаже от мястото си в общинския съвет и то ще бъде попълнено от следващия по ред или брой преференции кандидат за общински съветник в съответната листа.Петима са общинските съветници, които за първи път са избрани за такива. Най-младият общински съветник е дама – Есмерай Чакър от с.Зърнево, студентка по специалността „Медицинска химия“.

Кметове на кметства: Изборът беше оспорван, предстоят балотажи за кмет на кметство в три села- Орляк, Попгруево, Каблешково.

Резултатите са следните: с.Ангеларий: избран кмет е Илхан Ахмед от ДПС с 46 гласа подкрепа. За с. Балик: Избран кмет е Ханъмсер Асан от ГЕРБ , която печели пореден, втори мандат. За едно от най-големите села в общината, с.Безмер – избран кмет е Бейхан Вейсел от ГЕРБ. Подкрепили са го 347 избиратели, което му осигурява внушителна преднина пред останалите кандидати от БСП, ДПС и ИТН. Досегашният кмет на с.Безмер беше от БСП. В кметската надпревара за кмет на с.Божан също настъпи обрат. Кмет на това село вече е Сезгин Мехмед от ГЕРБ, който има преднина със своите 151 гласа подкрепа пред досегашния кмет на селото от ДПС. Село Бонево вече има нов кмет – Салим Феим от НДПС . В село Главанци избраният кмет е Джанан Исеин от ДПС. В село Градница избраха отново Танер Ниязи от ГЕРБ за свой кмет. В това село той беше и единствен кандидат за кметското място. В с.Гуслар кмет вече е Метин Осман от ПП ГЕРБ. За с.Жегларци кмет отново е Муталиб Халил от ДПС. В с.Зърнево победата на досегашната кметица на селото Гюлай Бекир от ГЕРБ е повече от убедителна – тя е получила подкрепата на 87,06 % от избирателите в селото ( 720 души са дали своя вот за нея). В с.Каблешково ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Пламен Бошнаков (37,74 %) и този на ДПС – Ахмед Ахмед (33,21 %). В с.Коларци кмет е Джейлян Арифов от ДПС. В с.Кочмар избраха досегашния си кмет Димо Миланов от ГЕРБ. В с. Нова Камена кмет е кандидатът на ГЕРБ Георги Тодоров, който събра 77,73 % подкрепа. В с.Орляк предстои балотаж между досегашния кмет от ГЕРБ Мустафа Ибраим (48,05 %) и кандидатът на ДПС Рушит Рифат (32,26 %).В с.Полк.Савово кмет е Мерткан Исмаилов от ДПС-досегашен кмет на селото. В с.Попгруево предстои балотаж между Айля Али от ГЕРБ (49,13 %) и Ридван Мюмюн от НДПС (29,69 %).В с.Сърнец печели Гюсюм Рафи от ДПС. В с.Честименско избраха за пореден мандат досегашната кметица от ГЕРБ Мария Петрова.

Обобщено: от деветнадесетте кметства, които избират свой кмет в Община Тервел – ГЕРБ печелят изборите за кмет в 9 кметства на първи тур и ще участват в балотаж в 3 кметства (Каблешково, Орляк и Попгруево). ДПС имат кметове в шест кметства. НДПС има един кмет – в с.Бонево.

Честито на инж.Симеон Симеонов-Кмет на общината , на всички избрани кметове на села и на общинските съветници! Успех и цивилизован втори тур на кандидатите на трите кметства, в които ще има балотаж! Успех и много решени проблеми и на всички жители на Община Тервел в следващите четири години местна власт!