Избирателните комисии в община Балчик получиха разяснения за изборите на 2 април

0
400

За нормалното протичане на изборния ден на 2 април днес около 300 членове на 38-те секционни избирателни комисии в община Балчик получиха разяснения от органите на реда и представителите на Общинската администрация, Районната избирателна комисия в Добрич.

Пети избори сме като братя и сестри, обърна се към присъстващите в залата председателят на Районната избирателна комисия Цонка Велкова. Новост този път е видеонаблюдението. Отчитането на изборния ден ще може да се гледа от всеки. То ще се осъществи навсякъде със смарт телефон, с изключение на четири секции, които са в болници. Всяка комисия ще получи в изборните си материали два плика с QR код с инструкции за работа с видеонаблюдението – единият за тест в събота, другият e за 2 април, след края на изборния ден.

Друго, на което председателят на РИК – Добрич обърна внимание е, че преди попълването на беловата, черновата на протокола ще може да се провери на сайта на ЦИК за грешки. В областта секциите са общо 378, най-честите пропуски са при попълването на преференциите и недействителните бюлетини, посочи Велкова кое може да забави работата на РИК.

В събота администрацията ще раздава книжата за градските секции от 11,00 часа, а от 13,00 часа – за секциите по селата. Графикът с часа за всяка ще бъде обявен на сайта balchik.bg. Напомнено бе, че секциите в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ са вече четири, след като девета и десета са преместени там по организационни причини. Всички комисии ще трябва да подават информация за хода на изборния ден и при приключването на броенето, обясниха от изборната администрация с препоръката членовете на СИК да се запознаят добре с методическите указания.

Изборният ден започва в 7.00 ч. при наличие на повече от половината членове и приключва в 20,00 часа. „Ако има чакащи, се осигурява гласуване до 21,00 часа. Обявяването на край на изборния ден е знак, че започва броенето. Първо секцията се придвижва до Общината, а оттам – до РИК“ – обясни представителят на МВР. Той препоръча още членовете на СИК да поставят баджовете си, както и да не заемат местата за паркиране пред секцията, с цел да се осигури място за гласуващите.

И така тази неделя в 22 от секциите в община Балчик избирателят ще реши дали да упражни правото си на глас чрез хартия или машини, а в 16 – само на хартия, членовете на комисиите ще са съответно с девет и седем души.

Избирателите в община Балчик са общо около 17 500 души.