През изминалите десет години от началото на механизма за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, търговията между тях нараства стабилно. Последните данни от Главното управление на митниците показват, че през 2021 г. общият обем на търговията между двете страни е бил 124,02 милиарда долара, което е увеличение от 29,7% на годишна база.

Хуан Пин, член на НК на КНПКС и изследовател от Китайската академия за социални науки, каза в интервю за КМГ, че товарните влакове Китай-Европа се превърнаха в част от инициативата „Един пояс, един път“, което е от голямо значение за свиване на търговския дисбаланс между споменатите страни.

Относно причините за търговския дисбаланс, Хуан Пин посочи, че Китай е голяма страна с население от 1,4 милиарда души, а икономическият обем на страните от ЦИЕ е много по-малък. Някои от тях са страни членки на ЕС и изнасяните от тях стоки трябва да бъдат маркирани като „износ на ЕС“, така че износът на отделна държава изглежда относително малък. От гледна точка на висококачественото търговско-икономическо сътрудничество, Китай и ЦИЕ трябва да уточнят своите нужди и да уеднаквяват съответните стандарти, с цел улесняване на двустранната търговия, добави той.  http://bulgarian.cri.cn/