• Азиатската златна котка е класифицирана като застрашен вид

втоматични камери заснеха за първи път златна котка в североизточната камбоджанска провинция Ратанакири, съобщи Ройтерс.

Азиатската златна котка е класифицирана като застрашен вид от Международния съюз за опазване на животните и за нея има малко информация.

“Наличие на златна котка рядко се регистрира, защото видът е рядък сред осемте вида тигри”, каза говорителят на министерството на околната среда Нет Фектра.

Котката с тегло от 9 до 16 кг е заснета в националния парк Вирачеи по време на работата по тримесечен проект за по-добро управление на консервационните дейности.

Козината на азиатската златна котка е червеникаво до златистокафява.

https://www.vesti.bg

Азиатската златна котка е котка със средни размери: дължина на тялото от 66 до 105 cm, а на опашката 50 cm, тегло от 8,5 до 16 кг. Окраската ѝ е червеникаво до златисто-кафява, но се срещат и сивкави или изцяло черни екземпляри (меланизъм). Нарича се златна котка заради лекия златист оттенък от жълтеникавата основа на косъма. На муцуната има характерни бели и тъмни шарки, гърлото и гърдите също са бели, а лапите и върха на опашката обикновено са по-тъмни от останалата част на тялото. Въпреки че като цяло окраската ѝ е изчистена, без петна, подобно на пумата, в Китай се срещат и петнисти златни котки.