2020 година през погледа на изпълнителния директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков
  • Д-р Желязков, поехте ръководството на болницата в Добрич в един труден момент. С какво ще запомните 2020 година?
  • 2020 година беше изключително непредсказуема, една нелека година. След месец март се промени процесът на работа, на живот, на ежедневието ни. Епидемията ни изправи пред такива трудности, каквито никой от нас не е очаквал, че може да бъдат създадени. Този враг, който ние не сме познавали досега, създаде проблеми и казуси не само за нашата болница, но и за болниците в национален и световен мащаб. Искам да благодаря за подкрепата на Община Добрич, конкретно на кмета Йордан Йорданов, зам.-кмета д-р Емилия Баева и целия кметски екип, които са на разположение във всеки един труден момент. Подкрепа имаме и от Общинския съвет. Голяма помощ получаваме от РЗИ-Добрич и РЗОК – Добрич. Но в крайна сметка героите в тази ситуация са колегите ми – лекарите. Те дават всичко от себе си във всяка една ситуация, като конкретно колегите в Ковид-сектора са ежедневно свръхнатоварени и работят с много тежки случаи. Задачата на всички е много отговорна и тежестта върху плещите им продължава да е все така голяма. Това са хора, които работят с максимално натоварване през последните 6 месеца. Затова им благодаря за всичко, което правят.
  • Какво научиха лекарите?
  • Лекарите научиха, че трябва да си помагаме. Когато един или друг колега се разболее или е поставен под карантина, друг му поема задълженията. Това заболяване създаде много казуси, за които ние не сме били подготвени. В същото време правиш всичко възможно, за да победиш този враг и да излекуваш пациента. Смея да кажа, че сега сме много по-подготвени, отколкото през март.
  • Какво ще пожелаете на лекарите?
  • На всички лекари, медицински сестри, санитари, на всички граждани -най-вече, да бъдат здрави. Нека да се пазим всички, особено сега, по празниците. Нека да ограничаваме контактите, да ограничаваме разходките по хотели, да се дезинфекцираме, да носим маски. Изобщо – да спазваме всички въведени мерки, които са добри.НДТ