Изумрудено синьо море и ослепяващо бели сгради. Това е първото, което вижда туристът, пристигащ на „перлата на Егейско море“ – остров Санторини.

Изграден от пластове лава, големите вулканични изригвания образуват на острова припокриващи се калдери. По склоновете им пък е осеяно и със стотици параклиси и църкви, а десетки от тях се отличават със сините си куполи. Сините и белите цветове са същите като на гръцкото знаме

Най-популярните

църкви със сини куполи

са в Ия. Куполите, които често виждаме на повечето от снимките, принадлежат на църквите „Агиос Спиридонас“ („Свети Спиридон“) и „Анастасиос“ (Църквата на Възкресението) в Ия.

Островът обаче има много прекрасни църкви със сини куполи. Например православната църква „Свети Герасим“ във Фиростефани има впечатляващ син купол. Църквата Agioi Theodoroi (Църквата Свети Теодор) също има перфектен като пощенска картичка син купол. Църквата Panagia Platsani е друг красив храм и се намира на централния площад в Ия.

Манастирът „Агиос Николаос“ в Санторини се намира между селата Фиростефани и Имеровигли. Датира от 1651 г. и днес е музей.

Местоположението им пък осигурява спираща дъха гледка към залеза над калдерата. Това е много популярно място за гледане на залеза и правене на онази типична снимка на Санторини. Тълпи изпълват улиците през пиковия сезон.

Но сградите невинаги са били в тези цветове. По време на гръцката хунта или режима на полковниците от 1967 – 1974 г. военното правителство се заема да оформи пейзажа. Те задължават хората да започнат да боядисват сградите в синьо и бяло, цветовете на гръцкото знаме. Тогава това започва да се превръща в запазена марка на Гърция и привлича много туристи. Сега ще намерите сини и бели сгради на много пощенски картички от цяла Гърция.

Откъде идва белият цвят?

През 1938 г. една заповед, засягаща цялата нация, ускорила разпространението на този типичен стил. По това време Гърция страдала от епидемия от холера. Тогава диктаторът Йоанис Метаксас разпоредил на гражданите на страната да белосат къщите в опит за ограничение на заразата.

Днес това може да звучи странно, но къщите се белосвали с вар. Гасената вар е силен дезинфектант, а по това време нямало много други такива.  bg-voice.com