Затвориха регистрацията в ЦИК: 31 политически сили искат участие в изборите

0
414

24 партии и 7 коалиции се подали документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред БиТиВи. Числата все още не са окончателни, тъй като голяма част от формациите използваха последните два дни, за да внесат събраните подписи, което значи, че проверката на някои от тях и решенията за регистрацията предстоят. Срокът за подаване на документи за участие изтече в 17.00 часа днес.

За регистрация са необходими поне 2500 подписа. По информация на БНР част от формациите са представили повече от 50 подписи на покойници, но според говорителят на изборната комисия Росица Матева наличието на подписи от починали в подкрепящите подписки не е нарушение на Изборния кодекс, особено ако е изпълнено условието за 2500 коректни записа и няма основание регистрацията да бъде отказана.

В следващите десет дни (до 27 август) регистрирана коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава на коалицията – да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

В парламентарните избори на 14 ноември участваха 21 партии и 7 коалиции, в тези на 11 юли – общо 23 партии и коалиции, а на 4 април – 30 партии и коалиции.

Кои са претендентите за 48-я парламент

За участие във вота за народни представители се регистрираха всички партии и коалиции от 47-ия парламент – “Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС, “БСП за България”, “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Възраждане”.

Първа по традиция подаде документи коалицията ГЕРБ-СДС, която даде заявка за връщане на доверието на българските граждани. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев заяви, че формацията ще води спокойна и разумна кампания и ще предлага решения за изход от всички кризи, в които е затънала България. По думите му е рано за коалиционни варианти, но от голямо значение е да се скъса политическата шарлантания.

“Думите в политиката отново трябва да значат нещо”, отбеляза Томислав Дончев.

След тях се регистрира и партията на Станислав Трифонов “Има такъв народ”. Зам.-председателят ѝ Тошко Йорданов заяви, че формацията си поставя за цел да успее да убеди хората в правотата, че ще защитава техните интереси. “Да получим доверието им и след това да изпълним това, което сме обещали”, добави той.

Останалите парламентарно-представени политически сили избраха предпоследния ден, за да подадат документи в ЦИК. “Демократична България” и “Продължаваме промяната” се регистрираха поотделно за вота на 2 октомври, но не изключиха възможността да се коалират преди изборите. Бившите партньори влязоха в надпреварата с обещание за устойчиво управление, излекуване на обществото и мнозинство в бъдещия парламент.

Третия партньор в бившата четворна коалиция – “БСП за България” влезе в надпреварат със самочувствие от добре свършената работа. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова представи 4 решения на партията за излизане от кризата, като едно от тях включва възобновяване на преговорите с “Газпром”.

С амбиции за победа и самостоятелно управление пък се включиха ДПС и “Възраждане”. От политическия проект на бишия служебен премиер Стефан Янев “Български възход” не изчакаха решението на съда за регистрация на партията и подадоха документи в ЦИК чрез мандатоносители, които се оказаха отцепници от други популярни за времето си формации.

Бившите коалиционни партньори Мая Манолова и Отровното трио също се регистрираха поотделно. Манолова ще участва със собствения си политически проект “Изправи се България”, а “Ние идваме!” на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян отново използваха мандата на Единната народна партия на Мария Капон.

 

И този път партията на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков “Българско лято” не бе допусната до участие в изборите заради санкциите “Магнитски”, а формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов “Републиканци за България” сама се отказа от участие в изборите и призова своите членове и симпатизанти да подкрепят политически сили, които работят за смяна на модела и припознават евроатлантически ценности. По-рано днес бившият коалиционен партньор на “Изправи се.БГ!Ние идваме!” “Движение 21” на Татяна Дончева също съобщи, че няма да участва е надпреварата за 48-я парламент, но ще използва следващите месеци, за да “положи основите и да участва активно в изграждането на солидно, дългосрочно политическо обединение”, което да участва в местните избори през 2023 г.

 

Регистрирани за участие в изборите са и по-непопулярни формации – партия “Българско национално обединение – БНО” на Георги Георгиев, партия “Пряка Демокрация” на Петър Клисаров, партия “Правото” на Мария Колева, партия “Мир”, партия “Български национален съюз “Нова Демокрация” на Боян Станков-Расате, партия “Българска социалдемокрация – Евролевица” на Александър Томов, партия “Народна партия истината и само истината” на Венцислав Ангелов, партия “Консервативно обединение на десницата” на Петър Москов, партия “Движение на непартийните кандидати” на Минчо Куминев, партия “Глас народен” на Светльо Витков, партия “Български съюз директна демокрация” на Георги Неделчев, партия “Национален фронт за спасение на България”, ВМРО, партия “България на труда и разума”, партия “Национално движение единство” и коалиция “Справедлива България”.

До 30 август партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 31 август ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината. https://www.abcnews.bg