Застаряващото и намаляващо население на област Смолян е предизвикателство пред здравната и социалната система, отчетоха на дискусионен форум

0
15



Темповете на намаляване на населението в област Смолян са много по-високи от средните за страната стойности. Това бе посочено на състоялия се в Смолян граждански форум „Здравни и социални политики и демографски изводи“, организиран от Обединение на жените социалистки. Събитието се провежда със съдействието на фондация „Фридрих Еберт“ – България. Застаряващото и намаляващо население на региона е сериозно предизвикателство пред здравната и социалната система, казаха участници в дискусията. 

Жителите на област Смолян са намалели с над 10 хиляди души за периода от 2019-а до края на 2023 г., посочи Николай Славов, началник отдел „Статистически изследвания“ на Териториалното статистическо бюро. Според него е налице ярко изразен процес на застаряване на населението – близо една трета от жителите на областта са над 65 г., а децата до 15 г. са 10,6%. Населените места с по-малко от 50 жители са 97. 

Наред с наблюдаваните от години данни за отрицателен естествен прираст в Смолянско се отчита и 50% увеличение на броя на спонтанните аборти, сочи информация от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Смъртността в градовете е по-висока от тази в селата, показват статистическите обобщения. Сърдечно-съдовите заболявания са на първо място при причините за смъртност. 

Положителните статистически тенденции бяха подкрепени при дискусията от данни за намаление на относителния дял на жителите на областта, които са в риск от бедност. 

В дискусията участва Дора Янкова, председател на Обединение на жените социалистки, д-р Елена Найденова от РЗИ, проф. д-р Тодор Черкезов, директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. 

/РИ/



Източник БТА