Заразените с коронавирус у нас са 242-ма

0
669

 

София, 25 март /Десислава Пеева, БТА/
Заразените с коронавирус у нас вече са 242-ма, съобщи на редовния брифинг проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. Новите случаи са 22. Двама от тях са в Благоевград, един в Плевен, двама в Пловдив, един в Сливен, 16 в София.
За деня броят на заразените по света е нараснал почти със 100 хиляди, каза проф. Мутафчийски.
Щабът е предложил на министъра на здравеопазването да се промени нормативната уредба и да се предвиди възможност за болните от коронавирус, които са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни. 14-дневният карантинен срок изтича на доста хора и затова болничният лист трябва да се удължи, тъй като сме сигурни, че няма да са изчистени от вируса, допълни той.
В отговор на въпрос дали частните лаборатории използват същите тестове, които използват държавните лаборатории, ген. Мутафчийски каза, че доколкото му е известно в София работят със същите тестове. Информацията от частните лаборатории се подава към оперативния щаб.
Високотехнологичната носилка, с която Военна болница разполага, е за особено опасни инфекции, каквато е Ебола, а коронавирусът не е в такава група. Инфекциозните легла в страната са 747, като има възможност броят им да се увеличи до 1405, посочи още той. Очакваме от всички области информация какви са наличностите на легла.
От 242 заразени 40 са в болница. Излекувани са четирима, допълни той. След изписването на пациент, както и на поставените под карантина, състоянието им се следи от лекар по телефона. Ако състоянието се влошава, пациентът се приема в болница.
Все още плавно се увеличава броят на болните заради рестриктивните мерки, подчерта ген. Мутафчийски. Той отново заяви, че в момента няма смисъл от масов скрининг на населението. Това би се направило след време, за да бъде в полза на науката.
Ген. Мутафчийски увери, че обещаното допълнително материално стимулиране за работещите на “първа линия” с пациенти с коронавирус ще бъде получено в края на този месец.

НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – 26.03.2020 – БР. 52 /6328/