В балчишкото село Сенокос, което е по средата на пътя Балчик – Добрич, на 25 февруари се канят да пресичат пешеходни пътеки за един час в знак на протест. “Събота от 10 :00 ч. на центъра” – обърна се към местните жители в групата на селото кметът Красимир Георгиев.

Причината е поредно продължителното безводие. Водоподаването е нарушено от началото на годината, но последните две седмици е нетърпимо, казва Георгиев. Проблемът е най-голям в горната част на селото, където се намира кланицата, има три овцеферми, кравеферма. Очакваме институциите да си свършат работата и конкретно ВиК – Добрич – посочва кметът на Сенокос. Обясненията за авария не приемат за толкова дълъг период. „Лятото винаги имаме проблем, но сега и зимата стана“ – твърди Георгиев, че недостигът е постоянен от 2021 година.

Хората няма къде да се изкъпят, няма вода и за животните, присъединява се към протеста кметският наместник на Дропла и Змеево Денчо Попов. През почивните дни и при тях е нямало вода. „Проблемът е на всички села. Като спре в Сенокос , после и при нас спира“ – заявява Попов.

Със същия проблем – системно нарушаване на водоподаването, са и жителите на съседното на Сенокос село Соколово. Сагата им продължава втори месец с обещанието, че тази седмица ще се отстрани проблемът с доставката на резервна част за техниката. Местни жители споделят, че се чувстват безсилни и си задават въпроса сега като няма вода, лятото какво ще правят. Протестите са крайна мярка, но хората в селото също ги обмислят. “Откак съм кмет, все обещават да решат трайно проблема“ – надява се кметът Исмаил Исмаил този път наистина да се случи.

За недостиг на вода в Сенокос причината не е установена, а за село Соколово се очаква доставка на елемент, обясни началникът на ВиК – Балчик Димитър Николов. Предприели са мерки за доставяне на вода от алтернативни трасета.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/varna/