ЗАПОЧНА СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА

0
1059

Старт на инициативите по повод Седмицата на гората в ДГС-Добрич / бе даден в събота. Граждани и ученици участваха в залесяване в горски парк „Дъбовете“. За 3 април е предвидена среща с ветерани-лесовъди, работили дълги години в горското стопанство. На 8 и 17 април от 10.00 часа ще се проведе инициативата „Лесовъд за един ден“. Експерти от стопанството ще гостуват на децата от ДГ „Пчеличка“ и ученици от Хуманитарната гимназия в Добрич. Заедно с тях ще бъдат залесени фиданки в горския парк „Дъбовете“.

Програмата за Седмицата на гората в ДЛС-Балчик е насочена изцяло към децата и учениците от града. От стопанството са закупили къщички за птици, които ще бъдат поставени на различни места заедно с малчугани от ДГ „Здравец“. 2 дръвчета ще залесят децата от кръжока по екология към СУ „Христо Ботев“ –Б алчик в двора на школото си, а 20 фиданки ще засадят учениците от МПО „Млад огнеборец“ – Шабла. В инициативата „Лесовъд за един ден“ се включат първите класове на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Горските ще обяснят на децата как се залесява с жълъд и как с фиданка.

Залесяване с деца, възрастни хора и служители на държавни и общински администрации ще има през Седмицата на гората и в ДЛС – Тервел. Официалното откриване ще бъде днес, а утре малчуганите от ДГ „Първи юни“ ще залесят своите дръвчета в двора на детското заведение. Лесовъдите ще им разкажат за гората и нейните обитатели. На 3 април горски и деца от ОДК „Малкият принц“ ще учат, играят и залесяват в двора на комплекса. От ръководството на стопанството са решили да уважат и възрастните хора от дома в село Полковник Садово, които ще залесят дръвчета в двора, за да направят парка на социалното звено още по-красив и зелен. По традиция, в края на Седмицата на гората служители на община Тервел и горското стопанство залесяват в парка на църквата „Свети Георги“.

През тази година Седмицата на гората преминава под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората“, съобщават от СИДП.