• Васил Терзиев е кандидатът за кмет на София, издигнат от “Продължаваме Промяната” (ПП), “Демократична България” (ДБ) и “Спаси София”, подкрепен и от “Екипът на София”. Това стана известно на събитие, организирано от формациите, в столицата.

Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. Завършил е „Бизнес администрация“ в Американския университет в Благоевград, според информация на отдел “Справочна” на БТА.

През 2002 г. заедно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев основават софтуерната компания “Телерик”. През 2014 г. “Телерик” е продадена на американската софтуерна компания “Прогрес” за над 260 млн. долара.

След продажбата на “Телерик” Васил Терзиев започва да инвестира в стартиращи компании. От 2017 г. до 2023 г. той е част от управлението на фонда за рискови инвестиции “Илевън”.

Васил Терзиев е съосновател на “Телерик Академия” през 2010 г., в която се обучават програмисти, както и на бизнес инкубатора “Кампус Екс”, чиято цел е да създава благоприятна среда за стартиращи компании.

Васил Терзиев е бил член на управителните съвети на образователната организация “Заедно в час” и на Американския университет в България.

Настоящият кмет – Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, обяви в началото на тази година, че няма да се бори отново за поста.  https://bta.bg/