Започнаха строително – ремонтните дейности на Блок „Добрич“

0
721

Фирмата – изпълнител започна строително – ремонтните дейности за довършването на Блок „Добрич“. В момента се събарят амортизираните от атмосферните условия стени на етажите с цел да бъдат изградени нови. Теренът е почистен и са взети размерите на дограмата. Община Добрич договори топлоизолацията да бъде съобразена с Новата Наредба за енергийна ефективност на сгради.
Общата сума за завършването на блок „Добрич“ възлиза на 3 076 000 лева с ДДС, като 600 000 от тях се осигуряват чрез краткосрочен банков заем, а остатъкът ще бъде обезпечен чрез прехвърляне на право на собственост – общината ще прехвърли свои имоти в жилищната сграда на фирмата изпълнител. Очаква се сградата да е готова за експлоатация през 2022 година.
Историята на Блок ‚Добрич“ е с над 30 – годишна история. През 80 – те са отчуждени имотите в центъра на града срещу задължението да се изградят жилищни блокове за собствениците. Построен е само блок „Добруджа“, в който са настанени част от собствениците. Другите продължават да чакат довършването на Блока. Общо 30 имота са предназначени за обезщетение на собственици, от които 24 апартамента и 6 магазина. За периода от 2009 г. до 2014 г. за строителството на блок „Добрич“ от Община град Добрич са вложени 3 009 485 лева. През 2014 г., поради липса на финансов ресурс, строително-монтажните работи по изграждане на жилищен блок „Добрич“ са прекратени.

.