БЛОК ДОБРИЧ – ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД НА ПРЕДСТОЯЩАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ

0
1309

 Докладна записка отново за евентуалното завършване на блок Добрич ще внесе на предстоящото редовно заседание на Общински съвет на 26 февруари кметът Йордан Йорданов. Този път предложението, около което ще трябва да дебатират съветниците, е за поемане на краткосрочен дълг в размер на 600 000 лева, с цел финансиране реализацията на инвестиционен  проект „Изпълнение на строително-монтажни работи по довършване  на ЖБ „Добрич“.

„Предвид високия обществен интерес към проекта – се казва в докладната записка – възложихме на двама независими оценители изготвянето на оценки на необходимите средства за завършване на строителството на блока. Представените резултати са:

  • 3 236 810 лв. без ДДС (3 884 172 лв. с ДДС)
  • 3 616 980 лв. без ДДС (4 340 376 лв. с ДДС).

Предлагаме, при възлагане на строително-монтажни работи за довършване на ЖБ „Добрич“, на изпълнителя да бъде предложено заплащане в размер на 600 000 лв., осигурени от предложения краткосрочен кредит. За останалата част от задълженията към фирмата изпълнител да бъде предложена собственост на общината – индивидуализирани обекти в строящият се блок. Общинското имущество, което следва да се предложи на изпълнителя и неговата актуална пазарна стойност, ще бъдат обект на отделно решение на Общинския съвет“.

Освен това се уточнява, че главницата и лихвите по поетия дълг ще се погасяват от собствени бюджетни средства, със срок на погасяване до дванадесет месеца от датата на сключване на договора за кредит.

Това е поредното предложение – вариант за край на 33-годишния проблем със завършването на блок Добрич. Видимо е желанието казусът най-после да бъде решен. Оттук-нататък ще следим с интерес „под кой вол какво теле“ ще търсят някои съветници. НДТ