• Завладяването на цяла Украйна не било невъзможно
  • Залогът за САЩ е огромен 
  • Руската икономика възстановява предишните си нива

Безизходицата по отношение на помощта от САЩ и Европа кара съюзниците на Украйна да се замислят за нещо, което отказваха да си представят: че Владимир Путин може да победи. За това пише агенция “Блумбърг” в обширен анализ за изминалата 2024 г.

Последиците от победата на Русия ще се усетят по целия свят, тъй като партньорите и съюзниците на САЩ ще започнат да се съмняват в надеждността на обещанията на Вашингтон за отбранителна помощ, предупреждава “Блумбърг”.

Осведомени източници смятат, че последиците от “такъв стратегически провал” ще бъдат “по-сериозни”, отколкото след изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г. “И това без да се взема предвид, че Доналд Тръмп може да спечели президентските избори догодина и да реализира публичните си обещания да се оттегли от основните съюзи, включително НАТО, и да сключи сделка с Путин за Украйна”, припомня изданието.

Европейските лидери вече публично изразяват тревога, подчертава “Блумбърг” и като пример посочва ирландския премиер Лео Варадкар, който на срещата на върха на ЕС през декември заяви: “Ако Украйна не получи подкрепа от ЕС и САЩ, Путин ще победи”.

В балтийските държави въпросът за евентуална руска атака вече се обсъжда като конкретна перспектива. Освен това, подчертава изданието, сега президентът на САЩ Джо Байдън обещава да помага на Украйна “докато може”, докато по-рано твърдеше, че Вашингтон ще го прави “докато е необходимо”.

Според европейски официални лица, ако Украйна не получи оръжията, от които се нуждае, за да се защитава, Русия ще се стреми да завземе повече територии и да разруши повече инфраструктура. Те смятат, че като не може да се защити, Украйна може да бъде принудена да приеме мирно споразумение при условията посочени от Москва.

Западни представители предполагат, че на Путин ще са му необходими поне няколко години, за да компенсира загубите на руската армия в Украйна. Въпреки това предишната увереност, че нахлуването в Украйна ще бъде “стратегическо поражение” е заменена от усещането, че Путин, ще “издържи по-дълго” от САЩ и техните съюзници, може да се окаже верен.

Американските анализатори от Институт за изучаване на войната (ISW) наскоро писаха, че САЩ имат много по-висок залог в Украйна, отколкото хората си мислят. Завладяването на цяла Украйна от Русия не е никак невъзможно, ако Щатите прекратят всякаква военна помощ и Европа последва примера им. В такъв случай руската армия ще тържествува до границата на НАТО от Черно море до Северния ледовит океан.

Евентуална победоносна руска армия в края на тази война ще има боен опит и ще бъде значително по-голяма от руските сили преди 2022 г. Руската икономика постепенно ще се възстанови, тъй като санкциите неизбежно ще отпаднат, а Москва ще разработи начини за заобикаляне или смекчаване на оставащите наказателни мерки, посочва мозъчния тръст.

„Кинжали“ удариха Киев и Харков

Зеленски: През 2024 г. битката ще е в Черно море

Руските войски нанесоха във вторник един от най-масираните удари с ракети и дронове по Украйна. Атаката продължи близо четири часа, като основните удари бяха по Киев и Харков.

Според информацията от украинските военни, Москва е вдигнала във въздуха стратегически бомбардировача Ту-95 ТС и изтребители МИГ-31, които са изстреляли общо “99 ракети от различен вид”, включително и хиперзвуковките “Кинжал”, съобщава АП.

Украинските власти обявиха, че са свалили всички изпратени 35 дрона-камикадзе, както и 72 от 99 изстреляни ракети. Според други информации обаче руските удари са достигнали до 90% от предварително определените цели.

Министерството на отбраната на Русия по-късно уточни, че са атакувани предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна, които са изпълнявали поръчки за производство на ракети и дронове в Киев и неговите предградия.

“Ударът беше насочен и към складове за ракети, боеприпаси и авиационни оръжия, доставени на Киев от Запада, всички съоръжения бяха поразени”, добави ведомството.

В същото време президентът Володимир Зеленски коментира пред “Икономист”, че през 2024 г. Крим и битката в Черно море ще се превърнат в център на тежестта на войната. https://trud.bg/