Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова присъства на откриването на нов STEM център в шуменска гимназия

0
54



Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства ученици и учители от Профилираната природо-математическа гимназия “Нанчо Попович“ с изграждането на нов STEM център. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

“Инженерството е любопитство, съчетано с постоянство в усвояването на науките. Сигурна съм, че тук ще се родят нови последователи на Джон Атанасов и Мария Кюри“, каза зам.-министър Михайлова.

По думите й центърът ще помогне за развитието на талантите в гимназията, които и досега печелят медали на национални и международни състезания по природни науки. Тя специално поздрави учениците, които традиционно побеждават и в националната олимпиада по техническо чертане.

Проектът “Училищна STEM среда“ е изпълнен с 360 000 лева по Плана за възстановяване и устойчивост, уточняват от МОН.

STEM центърът се състои от STEM зала, където са обособени различни зони в направленията “Роботика и Кибер-физични системи“ и “Зелени технологии и устойчиво развитие“, два компютърни кабинета по направленията “Дизайн и 3D Прототипиране“ и “Математика и информатика“, и зона за отдих, оборудвана с мека мебел. Общата площ на помещенията е приблизително 360 квадратни метра.

С реализацията на проекта в гимназията влизат 3D технологиите – 3D принтери, 3D скенери и 3D писалки. Концепцията на училището включва още дронове, VR очила, камери за 360-градусово заснемане, графични таблети, роботи и комплекти в областта на зелените технологии. Има шест високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи. Две от тях са разположени в зоните на STEM направленията, а другите четири са в кабинети по немски език, български език и литература, история и цивилизации, гражданско образование, както и в компютърен кабинет.

“За учителите и учениците на гимназията STEM центърът е нещо много повече от зала с компютри и лабораторно оборудване. Той е място, където те могат да работят заедно – да съчетават идеи, да споделят знания и да създават нещо ново. Тук учениците ще развиват умения, които не само ще им помогнат в училище, но и ще ги подготвят за света отвън – свят, който непрекъснато се променя и изисква нови решения на нови предизвикателства“, отбеляза директорът на училището Вилиола Любенова.

Сред гостите на откриването бяха доц. д-р Виктория Ковчазова, заместник-кмет на община Шумен, и Кремена Маринова, началник на Регионалното управление на образованието в Шумен.

/ЙВЛ



Източник БТА