Закриват районните прокуратури в Балчик, Генерал Тошево и Каварна?

0
1346

ВСС закри 38 районни прокуратури

Пленумът на ВСС единодушно одобри решението на Прокурорската колегия да започне третата вълна на окрупняване на районните прокуратури в страната, с което 38 от тях ще се влеят в окръжни прокуратури. С 20 гласа “за” и нито един “против” или “въздържал се” кадровиците на Темида гласуваха решението да бъде изпратено на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

В сряда Прокурорската колегия на ВСС одобри предложението на главния прокурор Иван Гешев за стартиране на трета вълна на окрупняване на районните прокуратури в страната.

Ето кои са 38-те районни прокуратури. В района на Окръжна прокуратура-Благоевград: РП-Сандански, РП-Гоце Делчев, РП-Петрич, РП-Разлог; За Окръжна прокуратура-Бургас: РП-Айтос, РП-Карнобат; За Окръжна прокуратура-Велико Търново:  РП-Горна Оряховица, РП-Павликени, РП-Свищов; За Окръжна прокуратура-Враца: РП-Бяла Слатина, РП-Козлодуй, РП-Мездра, РП-Оряхово; За Окръжна прокуратура-Габрово: РП-Севлиево; За Окръжна прокуратура-Добрич: РП-Балчик, РП-Генерал Тошево, РП-Каварна; За Окръжна прокуратура-Кърджали: РП-Крумовград, РП-Момчилград; За Окръжна прокуратура Кюстендил: РП-Дупница; За Окръжна прокуратура-Ловеч:  РП-Луковит, РП-Тетевен, РП-Троян; За Окръжна прокуратура-Монтана: РП-Берковица, РП-Лом; За Окръжна прокуратура-Пазарджик: РП-Велинград, РП-Панагюрище, РП-Пещера; За Окръжна прокуратура-Пловдив: РП-Асеновград, РП-Карлово; За Окръжна прокуратура-Смолян: РП-Девин, РП-Златоград; За Окръжна прокуратура-Стара Загора: РП-Казанлък, РП-Чирпан; За Окръжна прокуратура-Хасково: РП-Димитровград, РП-Ивайловград, РП-Свиленград, РП-Харманли.

Преструктурирането ще трябва да бъде факт от 1 януари 2021 г.

След края на 2020г. в областта ще остане само една районна прокуратура – тази в град Добрич. Районната прокуратура в Тервел беше закрита при първата вълна на прекрояване на картата на държавното обвинение  през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури, между които и РП-Тервел.