Крадци са откраднали златни келтски монети на стойност около 1,6 млн. евро от музей в Германия.

Стотици монети са задигнати от музея в Манхинг, Бавария, посред нощ при 9-минутен обир, съобщава полицията, цитирана от BBC и bTV.

Предполага се, че крадците са повредили алармената система на музея, съобщи bg-voice.com

Непосредствено преди обира в близост до сградата са били прекъснати интернет кабели, което е довело до смущения в мрежата.

Заради прекъсванията алармената система не се е задействала при отваряне на вратата, въпреки че е успяла да запише кога е извършен обирът.

На сутринта служителите са открили на пода счупено стъкло и липсващи монети от витрината. Разбита е и втора витрина, откъдето също са взети три по-големи монети.

Служителите подозират, че зад обира на монетите стои организирана престъпна група. Полицията проучва дали кражбата е свързана с предишни набези.

През 2017 г. от берлински музей беше открадната огромна златна монета с тегло 100 кг.

Две години по-късно крадци задигнаха 21 бижута и други ценности при драматичен обир на диаманти в музей в Дрезден, който беше заснет от видеокамери.

Полицията обаче все още не може да каже дали има връзка между кражбите.

Властите в Бавария коментират, че музеят е строго охраняван и затова предположението е, че става въпрос за организирана престъпна група.

Експерти се опасяват, че златните монети могат да бъдат претопени, което ще ги лиши от историческата им стойност.

Те са открити по време на археологически разкопки през 1999 г. близо до Манхинг и са считани за най-голямото откритие на келтско злато през ХХ век.