ЗАВЪРШИ ФЕСТИВАЛЪТ „ЧЕРНОМОРСКИ ЗВУЦИ“ – 2019 /видео/

0
1413

 

Смесен хор “K.O.O.R.” от Талин е носителят на Голямата награда за цялостно представяне в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. Съставът от Естония си тръгва от България с позлатена статуетка и парична премия. Деветото издание на музикалния форум, който открива фестивалното лято в Балчик, се проведе от 5 до 9 юни. Формацията е основана през 2012 година от диригента Raul Talmar, който е бил начело на много известни естонски хорове в 35-годишната си практика. Той спечели и наградата за диригентско майсторство, връчвана ежегодно от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Два състава си поделиха отличието за най-добре представил се детски хор, присъдено от организаторите – сдружение “Музикален свят-Балчик“. С диплом “Бъдещето на Европа” са отличени камерна формация „Soul voices“ при Средно училище „Св. Климент Охридски“ – Добрич и Пилзенският детски хор от Чехия. За изпълнението на песента „Сладкопойна чучулига“ децата от Пилзен спечелиха специалния диплом на Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен от чужд хор. Младши състав на детски хор „Бодра песен“ от Шумен впечатли Българския хоров съюз и завоюва наградата за най-добро представяне на български хор. Титлите Мис и Мистър Фестивал тази година отидоха съответно при чаровна певица от Чехия и изпълнител от Финландия, съобщи кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова.

Фестивалът завърши с общо изпълнение на фестивалния химн „Sing a song“, който словенският композитор Амброш Чопи специално написа за Балчик. Всички си казаха до нови срещи в десетото издание в началото на юни 2020 г.

200 български и чуждестранни хористи от България, Чехия, Естония, Финландия оставиха следа в „Черноморски звуци“ – 2019.