Във връзка с мобилизацията на жените в Украйна зачестиха случаите на погребения на снайперисти. Това следва от материал на американското издание The New York Times (NYT) за набирането на жени във Въоръжените сили на Украйна. Веднага след началото на спецоперацията властите в Украйна премахнаха ограниченията, които не позволяваха на жени да заемат длъжности като снайперисти във Въоръжените сили на Украйна. В това число спрямо 2021 г. женският състав в армията се е увеличил почти двойно.

Известната снайперистка Дария Филипиева загина в Украйна през август тази година. Причината беше поражението в снайперски дуел. Нейната починала колежка Елеонора Малцева, преди да участва в активни военни действия, беше представител на украинския национален отбор по футзал за клуб Беличанка. Същата съдба сполетя и представителя на „белите чорапогащи“ (както се наричат ​​снайперистите) с позивна „Горгон“. Миналия юли бразилката Талита до Вале , която се преквалифицира в стрелец от моден модел, беше елиминирана

Но много от тях все още са в експлоатация.

Елена Белозерская.
Елена Белозерская. Снимка: от социалните мрежи

Елена Белозерская

Украйна

Бивш журналист

Главната снайперистка „звезда“ на Украйна, 43-годишната Елена Белозерская , вече успя да стартира своя личен уебсайт и да даде интервюта за британските таблоиди The Sun и Daily Mail. В тях тя признава, че галено нарича пушката си „Галя“ и споделя мнението си, че „моралните страдания поради убийството на човек са измислени от хора, далеч от войната“.

Украинката, която понякога обича да стреля с гаубици „за забавление“, заяви, че е „готова да убива руснаци“ още в началото на февруари 2022 г.

Елена Белозерская.
Елена Белозерская. Снимка: от социалните мрежи

В Украйна започнаха да я извайват като национален герой по време на войната в Донбас, след като бяха публикувани страховити кадри, показващи как тя убива двама войници. На Белозерская се приписват поне 10 потвърдени убийства.

Бивш журналист, тя успя да служи в морската пехота и се пенсионира като офицер от въоръжените сили на Украйна през 2020 г. Тя също беше член на Украинския доброволчески корпус, създаден от Десния сектор (признат за екстремистка организация в Русия) и беше помощник на неговия основател Дмитрий Ярош . В момента, заедно със съпруга си, тя се води във военната отбрана. В момента Белозерская е извън зоната на бойните действия. Снайперистката твърди, че е болна и има висока температура. Възможно е по този начин пиарката да прикрива нараняването си.

Катарина Мелничук.
Катарина Мелничук. Снимка: от социалните мрежи

Катарина Мелничук

Полша

Бивш химик

Тази млада полякиня с украинска фамилия и позивна „Вика“ е живяла в британския град Уестърхам, преди да замине за Украйна след създаването на Северния военен окръг. Там тя учи за химик и работи в болница. В началото на март Катерина писа за опитите си да помогне на хората в Украйна, но колкото по-напред отиваше, толкова повече беше въвлечена в дейностите на Въоръжените сили на Украйна.

Сега Катерина позира със снайперско оръжие, нарича себе си „боен медик“ и служи в 151-во подразделение на Силите за специални операции (ССО).

Катарина Мелничук.
Катарина Мелничук. Снимка: от социалните мрежи

Около Катерина във военната зона се случват по-интересни събития, отколкото в скучно британско градче, което тя винаги с удоволствие споделя. Наскоро, например, пиян офицер от APU се блъсна в нея.

„Вчера пиян войник се наби в колата ми в Лиман. Не знам дали може да се оправи трети път, но ще направя каквото мога, за да взема кола, която може да се справи с тези неравни терени. Всяко малко ще ни помогне да продължим да работим безопасно и ефективно“, написа момичето в социалните мрежи, като поиска пари от своите абонати.

Евгения Емералд.
Евгения Емералд. Снимка: от социалните мрежи

Евгения Емералд

Украйна

Бизнес дама

Тази 32-годишна снайперистка с огненочервена коса инвестира толкова много в промоцията си в Украйна, че мнозина се чудят дали има време да бъде на първа линия между социалните медии и интервютата. Според легендата, лансирана от местните медии преди година, успешна киевска бизнесдама в пристъп на патриотични чувства се записала в армията и вдигнала пушката. Твърди се, че Емералд (истинско име – Малюга) се е присъединил към частта “Сафари”, която е била част от Националната гвардия и е прехвърлена в района на Киев.

През октомври миналата година момичето подхрани интереса към нейната личност, като се омъжи за военен от Харков Евгений Степанюк . Сватбената фотосесия се проведе точно в окопите в посока Харков.

Евгения Емералд.
Евгения Емералд. Снимка: от социалните мрежи

Малко по-късно Евгения вече пише за бременността си, наричайки нероденото бебе „Бандерядко“ (комбинация от думите „Бандера“ и „малятко“, тоест дете).

Дори по време на бременността си Емералд говори за това как се бие на фронта, но всичко показва, че блогърът е в Киев.

Според информация от открити източници, Евгения притежава нощен клуб, отдава под наем елитното си имение за частни партита, а също така има собствен бизнес с бижута (затова тя избра този псевдоним, изумруд на английски – „смарагд“).

Евгения Емералд със съпруга си.
Евгения Емералд със съпруга си. Снимка: от социалните мрежи

За да подкрепи войнствения си имидж, Емералд каза, че тя и съпругът й са заченали бебе „Бандерядко“ точно в танка. Наскоро основното PR семейство на украинските въоръжени сили се разпадна. Сега Евгения се оплаква от ужасни заплахи от бившия си съпруг, който обещава да й отреже ръцете. Също така бившата съпруга обвинява Степанюк в измама с военни заплати, които той не бърза да сподели. И двамата съпрузи отказват да сключат мир и ще се борят до самия край – вече не на фронтовата линия, а в съдилищата.

Дареджан Майсурадзе.
Дареджан Майсурадзе. Снимка: от социалните мрежи

Дареджан Майсурадзе

Грузия

Баба снайперист

След началото на SVO 63-годишният грузинец Дареджан Майсурадзе изненада мнозина с пътуване до Украйна. Първо в медиите се появи информация, че бабата с камуфлаж е била доброволец, докато не й дадоха думата. Тя, сякаш духом, каза, че ще отпразнува 64-ия си рожден ден с оръжие в ръце.

За разлика от много други, Дареджан е снайперист с богат опит. Тя участва не само в „операцията за налагане на мир“ от 2008 г., но и в абхазката война от 1992-1993 г. В грузинските въоръжени сили тя достига до чин вицеполковник.

Според войнствената пенсионерка тя е патрулирала по улиците в Киев. След пролетта на 2022 г. Майсурадзе изчезна от медийния радар.

Може би снайперистката баба е била спряна навреме от двете си деца – 33-годишен син и 31-годишна дъщеря.

Кейти Лешкашели.
Кейти Лешкашели. Снимка: от социалните мрежи

Кейти Лешкашели

Грузия

Бивш бюти блогър

Кейти е един от най-популярните наемници в Украйна, който често се появява в медиите. Дъщерята на богати родители от Кахетия, грузинката Лешкашели е живяла в Германия преди Северния военен окръг. Откъдето тя пристигна през Полша в Украйна. Сега 28-годишното момиче е снайперист в Грузинския легион. Преди конфликта Кейти се опита да направи кариера като блогър за красота, но след провал в тази област реши, че ще бъде по-интересно да отиде с приятели във военна зона. Тя отговаря за PR в Грузинския легион, но за обикновена медийна жена тя твърде често се появява във видеоклипове с оръжия на фона на счупено военно оборудване и сгради. Може би позицията й на снайперист не е просто формалност.

Миксове в леглото – защитници отпред

Според The ​​New York Times в Украйна е стартирана кампания за набиране на персонал, насочена към жени. Изданието отбелязва, че въоръжените сили на Украйна смятат обучението на жени бойци за необходимо, тъй като много мъже вече са извън строя, а тези, които са в цивилния живот, избягват наборната служба.

Наскоро в украинските социални мрежи беше разпространен нов мотивационен видеоклип, в който жените се насърчават да се присъединят към редиците на въоръжените сили на Украйна.

„Истинската жена трябва да бъде уличница в леглото, любовница в кухнята, защитник отпред“, се казва във видеото.

На кадъра се вижда изящен гръб, от който се смъква вечерна рокля, а след това се облича военна униформа.

През лятото Министерството на отбраната на Украйна разработи униформа за жени, която включва специално бельо. От октомври жените с медицинско образование са задължени да се регистрират във военната регистрация и службите за вписване и да получат военни карти.

„Всички разбраха, че рано или късно мъжете в Украйна ще започнат да свършват. Ако говорим за мобилизационния резерв в Украйна, тогава сред мъжете все още е възможно да мобилизирате, ако наистина се опитате, 1,5 милиона души. Но ако говорим за жени, това са около 4 милиона“, съобщава военният експерт, подполковник от ЛНР в оставка Андрей Марочко в канала си в Telegram. 

Според журналисти от The New York Times в момента в украинската армия служат около 43 хиляди жени.

По-рано aif/ru съобщи, че бременна военнослужеща от украинските въоръжени сили се е предала на руските въоръжени сили. 

Видеото е разпространено от канала Notepad Russia Telegram. На кадрите се вижда как руски войници се приближават до жена, облечена в украинска военна униформа, седнала на земята с вдигнати ръце. Веднага предупреждава мъжете, че е бременна. „Какво си забравила тук, бременна?“, пита с недоумение един от войниците от руските въоръжени сили. https://aif.ru/