Брюксел, 4 февруари /БТА/
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по време на посещението си в Техеран е отхвърлил някои части от американския близкоизточен мирен план, предвиждащ Израел да запази селищата си в окупирания Западен бряг, предаде Ройтерс, като се позова на изявление, разпространено днес в Брюксел.
Борел е заявил, че предложенията на американския президент Доналд Тръмп нарушават “международно договорените параметри”.
Правителствата от ЕС отхвърлят израелските селища на земя, окупирана от Израел при войната от 1967 г., включително на Западния бряг, в Източен Ерусалим и Голанските възвишения, е потвърдил Борел. Ако бъдат предприети стъпки към анексиране, това няма да остане без последствия, предупредил ръководителят на европейската дипломация, втвърдявайки риториката спрямо плана на Тръмп в сравнение с позицията, изразена при обявяването на плана в края на януари, отбелязва Ройтерс.
По думите му ЕС подкрепя напълно трансатлантическото партньорство и всички опити за намиране на мирно решение на израелско-палестинския конфликт и ще продължи да поддържа принципа за две държави в границите от 1967 г., с възможни промени, ако те бъдат одобрени и от двете страни, предаде ТАСС. Нерешените въпроси за окончателния статут трябва да бъдат уредени чрез преки преговори между двете заинтересовани страни.
Освен това според Борел ЕС ще отложи за неопределено време крайния срок за уреждане на споровете с Иран в рамките на ядреното споразумение от 2015 г., за да не се налага сезиране на Съвета за сигурност на ООН или въвеждане на нови санкции, предаде Ройтерс.
“Имаме споразумение да не поставяме конкретен краен срок (за уреждане на проблемите), който би ни задължило да отнесем въпроса в Съвета за сигурност”, цитира Ройтерс изявлението на Борел, който подчертава, че “има воля ядреното споразумение да бъде запазено и да не се стартира процес, който може да доведе до края му”.
На 14 януари Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран, че нарушава условията по споразумението от 2015 Нарушаването може да доведе до връщане на санкциите на ООН, отменени по силата на документа. Също през януари Борел, на когото е делегирана председателската роля, що се отнася до споразумението, беше уведомен от Париж, Лондон и Берлин, че са задействали механизъм за уреждане на спорове, залегнал в ядреното споразумение, който теоретично предвижда 15-дневен срок за уреждане на проблемите с Иран. Ако те не бъдат уредени в този срок, въпросът трябва да бъде отнесен до Съвета за сигурност на ООН. Има обаче спорове по въпроса от кога започва да тече този срок, защото Техеран не е признал официално процедурата за консултации, припомнят агенциите. По думите на Борел той се е разбрал с Берлин, Лондон и Париж срокът да бъде отлаган неопределено време, но евентуалнитя напредък ще зависи от това дали ще се запази присъствието в Иран на Международната агенция за атомна енергия, за да наблюдава неговите ядрени дейности.

Източник: Брюксел