Жители на село Долни Луковит в област Плевен излизат днес на протест заради проблеми с водоснабдяването

0
5



Жители на село Долни Луковит в област Плевен излизат днес на протест заради проблеми с водоснабдяването. Това съобщи за БТА Галин Нинчев, един от организаторите на недоволството.

Половината от селото няма вода, предимно във високите части. Това е по няколко дни, а дори и по седмици, подчерта той. Ходим на срещи при кметове, ръководители на ВиК, но няма резултат. Едно е да имаш режим, а друго е да спират водата и да не знаеш кога ще я пуснат, допълни Нинчев.

Ние даваме вода на още три села – Гостиля, Ставерци и Брегаре, където също има голям проблем с водоснабдяването. В Ставерци има къщи, в които не е имало вода от три – четири месеца, каза още той. Нинчев очаква хора и от тези населени места да се включат в протеста.   

От повече от година и половина е проблемът с водоснабдяването в село Долни Луковит, каза за БТА кметът на населеното място Десислав Атанасов. Той обясни, че за високите части на селото, където безводието е най-сериозно, се осигуряват водоноски, но това не може да успокои хората и да реши проблема. 

Атанасов посочи, че в землището на Долни Луковит е вододайната зона за още три села. При тях също има проблем с водоснабдяването, но не е толкова осезаем. Дебитът на кладенците намалява, помпите работят по 10-11 часа в денонощието, каза още кметът. 

Той обясни, че преди година и половина е открит нов кладенец, който има нужния дебит и чрез него може да се разреши въпросът с безводието, но все още не се предприема нищо. 

Хората са съгласни на режим, но да има яснота, за да може всеки жител на тези села да има вода в определени дни от седмицата, категоричен е Атанасов.

Протестът на жителите на Долни Луковит ще се състои на отбивката за селото на участък от пътя Искър – Кнежа, който е един от натоварените в региона с трафик на тежкотоварни автомобили. Планират и да го затворят за движение.  

Припомняме, че преди две седмици жители на село Бреница също блокираха участък от пътя Кнежа – Искър, за да изразят недоволството си от проблема с безводието в тяхното населено място.



Източник БТА