Живко Тодоров: Не всички земеделци карат скъпи коли, държавата да ги компенсира, след като разрешава вноса от Украйна (ВИДЕО)

0
249

© Фокус

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров заслужи поредно отличие от конкурса “Кмет на годината” в тазгодишното издание на наградите, организирани от Kмета.bg. Той взе голямата награда за голяма община и бе отличен за целия си мандат 2019 – 2023 г.  по време на 11-тото издание на конкурса. Информационна агенция “Фокус” беше медиен партньор на събитието.

“Аз съм малко или много пристрастен, защото в Старозагорския регион може би има най-голямо присъствие на земеделски производители. Това, което знам за сектора е, че картината не е точно такава и не всички карат скъпи коли”, обясни градоначаникът пред “Фокус” и направи разбор на събитията от последните дни и протестите на земеделците. Пред медията ни Живко Тодоров разкри и своята прогноза за започващата след броени дни предизборна кампания за местните избори и политическата обстановка у нас като цяло.

Как се чувствате отново като кмет на годината, след като заслужихте и признанието през мандат 2011 – 2015 г.?

Приятно, разбира се. Но в същото време е доста задължаващо, защото знаете, че кметовете имат много проблеми за решаване. Ако трябва да сложим в една папка тези, които са решени и тези, които не са, тази с нерешените проблеми със сигурност ще бъде много по-голяма. Така че предизвикателството да си кмет, е наистина огромно. И се радвам, че в случая хората са оценили работата. Използвах възможността, че съм тук и от тази трибуна да призова колегите кметове на последната сесия, която предстои преди изборите, да подкрепим Община Царево, защото трагедията там наистина беше много голяма и трябва да сме съпричастни със своите колеги. 

Как точно ще подкрепите Община Царево?

Финансово, разбира се, защото хората имат нужда от средства, за да се възстановят по-бързо към нормалния си начин на живот. На последната сесия на Общинския съвет ще внесем предложение, с което да направим дарение за общината по сметка, която е дадена от тях, благотворителна. 

И една равносметка за Вашата работа до момента да направите. Ще бъдете и кандидат-кмет в следващия мандат. 

Равносметката ще я направят хората и оценките, разбира се. Що се отнася до предизвикателствата – те не бяха малко през този мандат. Като вземем предвид КОВИД, който минахме, войната, кризата с цените, политическата криза в България. Не беше никак лесно през тези четири години, но аз вярвам, че голяма част от колегите са се справили добре, защото виждам как се променя страната навсякъде, където обикалям, и смятам, че България върви напред, макар и не с темповете, с които всички искаме. Разбира се, за изборите – предстои да разберем съвсем скоро кои ще бъдат всички кандидати. Аз лично ще обявя в неделя съответно дали ще бъда кандидат за изборите и ще направя своята равносметка за изминалите четири години. Така че ви каня, ако желаете – заповядайте в Стара Загора в Летния театър в 7:00 часа в неделя. 

Неофициално обаче се знае, че сте един от кандидатите, към които най-голямата политическа сила запазва доверието си. За Вас това голяма отговорност ли е или по-скоро заслужено призвание за свършеното дотук? 

Считам, че е голяма отговорност. Винаги съм го приемал така. Човек, започне ли да витае в облаците и да си мисли, че с него започва и свършва, всичко обикновено завършва с политиката. Така че винаги съм се старал да бъда ниско на земята и да мога по този начин да бъда много по-трезв в преценката си. Надявам се, че хората в Стара Загора оценяват работата на администрацията, защото един кмет не е сам. Той работи винаги с голям екип и там е всъщност основната задача и предизвикателство – да се намери и подходящия екип, с който да се работи. 

На прага на предизборната кампания голям “съспенс”, очакване, се очерта около имената на някои ключови кметове. Как очаквате да преминат тези избори? Новото е, че има и “сглобка”-  както сами я определиха във властта – между конкуренти за властта сега на местните избори? И може ли това да размести пластовете политически? 

Смятам, че интригата на някои места ще бъде голяма, особено в София се очертава да е така. Така че аз пожелавам успех на най-добрите кандидати. Нека гражданите да изберат онези, които считат, че ще ги преведат през необходимите стъпки, за да станат градовете им по-добри за живеене. Що се отнася до т.нар. “сглобка“, за която говорихте – смятам, че ако няма удари под кръста и се води нормална кампания, толерантна имам предвид, без да се използват компромати, лъжи и обвинения, каквито сме виждали през годините, смятам, че има възможност това да устои и да не наруши взаимоотношенията между партньорите. Ако обаче се стигне до обратното, смятам, че няма да е добре. Така че призовавам всички кандидати и най-вече политическите сили да се държат отговорно, да не си служат с лъжи, компромати и да бъде сблъсък на идеи, защото хората имат нужда от това, а не от лъжи. 

Докато се провеждаше церемонията по избор на Кмет на годината вътре в залата, навън в София напрежението е сериозно. Земеделците, които бяха на блокадата от Долни Богров, заплашиха, че тръгват към София, след това земеделският министър Вътев отиде при тях. Как се отнасяте Вие към този проблем? Подкрепяте ли земеделците, защото те не са само зърнопроизводители, а от много отрасли и във Вашия регион също? 

Вижте, аз съм малко или много пристрастен, защото в Старозагорския регион може би има най-голямо присъствие на земеделски производители. Това, което знам за сектора, е, че картината не е точно такава и не всички карат скъпи коли. Има и много хора, които работят много по-малки територии – те също ще пострадат от всичко това. Така че за мен държавата трябва да намери механизъм да компенсира, след като се разрешава вноса от Украйна, да компенсира тези производители, които докажат, че финансово не могат да издържат на това предизвикателство. Но всичко е въпрос на документи и сметки. Трябва да бъдат поканени според мен от Министерство на финансите и там конкретно да се види за всеки един, защото измежду тях има и големи, които според мен могат да минат много по-леко през това, но по-малките – вероятно за тях ще бъде по-големият товар. Така че нека да се отграничат и да се направят точни калкулации и кой с колко трябва да бъде подпомогнат. 

Таймингът за всичко е много важен, това се случва пак в навечерието на кампанията и за местни избори. Обвиниха протестиращите, че имат и политически мотив. За вас има ли такова нещо или вярвате на протестиращите, които казват “Те не защитават труда ни, трябва да го направим сами и е време за обединение”? 

Със сигурност всеки един протест винаги се използва и политически. Въпросът тук е масовите искания, които се оправят към правителството, да бъдат разумни и съответно да се седне наистина на масата за преговори, защото никой няма полза от блокади на държавата, никой няма полза от това да си губи времето на хората. Така че аз пак ще призова да има диалог и да се седне с конкретни сметки и наистина всеки да докаже каква ще бъде щетата му, за да може евентуално да се подпомогне от държавата. 

Благодаря Ви. 

И аз Ви благодаря.

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source