• Тези дни в няколко медицински издания е описан необичаен случай, който се отнася до опасността от оргазъм

Става въпрос за жена, която почти загубила живота си след кулминацията. Тя обаче усетила неочакван симптом, който алармирал за опасното състояние.

Американка на 45 години едва не умряла, а опасната ситуация се случила по време на оргазъм. Жената чула как нещо пука в гърдите ѝ и почувствала ужасна болка и топлина, след като достигнала кулминацията.

Оказало се, че докато е правила секс с мъжа си, двамата решили да сменят позата. Жената вдигнала краката си и доближила колене до гърдите си, а съпругът ѝ, който бил „над нея“, упражнил допълнителен натиск.

В екстаза на страстта тя не усетила, че се случва нещо странно, но след оргазма чула „пукане“ и почувствала силна болка в областта на сърцето. Двойката веднага отишла в болницата, направени били изследвания на жената и се оказало, че кръвното ѝ налягане е 220 на 140.

Лекарите открили “теч” в аортата, най-голямата артерия, която пренася кръв през тялото, а това състояние е почти винаги фатално.

За щастие медиците успели да спасят жената, тя била диагностицирана с интрамурален аортен хематом.

Интрамурален аортен хематом е, състояние, при което кръвта “изтича” през вътрешната стена на артерията и се улавя от външната стена. Високото кръвно налягане, съчетано с повишена сърдечна честота – като тази, причинена от секс – може да причини това “изтичане”, особено ако кръвоносният съд вече е отслабен.

Лекарите казват, че това опасно състояние се появява по-рядко по време на секс с партньор, а най-вече когато вълнението е придружено от страх, повишен адреналин, както е в случаите, когато човек изневерява, мастурбира или прави секс с проститутка.

Аортният интрамурален хематом може да доведе до пълно разкъсване на аортата, ако не се лекува, което е фатално при 40% от пациентите./Zdrave.to