Жената, която живя 99 години с органи на грешните места

0
1669

През пролетта на 2018 година 26-годишният студент по медицина Уорън Нилсен и четирима от неговите състуденти подготвиха труп в ледената лаборатория за дисекция в Орегонския университет за здраве и наука в Портланд, предаде CNN.

Подобни групи от петима се бяха събрали около тела и на другите 15 маси в класа по анатомия, всички желаещи да изследват тайните на човешкото тяло, които са виждали само в учебниците.
Трупът, възложен на екипа на Нилсен, е 99-годишна жена, която е умряла от естествена смърт. Нейното име е Роуз Мари Бентли, но учениците не знаеха това. За да почитат и уважават личния живот на онези, които предлагат телата си на науката, не се дават повече подробности.

Но тъй като студентите и техните преподаватели скоро щяха да разберат, че Бентли беше специален, толкова специален човек, че заслужаваше своето уникално място в медицинската литература и исторически книги.

Причината? Състояние, наречено situs inversus с левокардия, при което повечето жизненоважни органи са обърнати – почти като огледало в тялото. Това, заедно с множество други странни, но важни аномалии, са направили Бентли нещо като медицински еднорог.

“Мисля, че шансовете да се намери друг човек като нея може да бъдат толкова малки, колкото колкото един на 50 милиона,” каза асистентът Камерън Уокър, който преподава Основите на класа по клинична анатомия в Орегонския университет по здравеопазване и наука.

“Не мисля, че някой от нас ще го забрави, честно”, казва той.

Когато студентите започват работа, те се съмняват в знанията си, тъй като в сърцето й липсва голяма вена, която обикновено е от дясната страна. Преподавателите се чудели как може те да пропуснат такава вена. Но се оказало, че тя е от ляво. И не свършва там, където е написано в учебниците.

Това не е било единственото странно. Студентите намерили вени, които тръгват от места, за които не са чели.

„Черният дроб, който обикновено е в дясно, при нея е в ляво. Такива аномалии се появяват в бременността, вероятно между 30-ия и 45-ия ден”, казва асистентът.

Състоянието се среща само при 1 от 22 000 бебета и е неизменно свързано с тежко вродено сърдечно заболяване. Поради сърдечни дефекти, само 5% до 13% живеят след 5-годишна възраст; има изключения.

Но Бентли беше аномалия, една от малкото, родени със състоянието, която нямаше сърдечни дефекти, каза Уокър.

“Това е почти сигурно факторът, който допринася най-много за нейния дълъг живот”, каза той.

И това, заедно с всички останали извънредно редки анатомични аномалии, я прави 1 на 50 милиона, оцени Уокър.

Роуз Мари Фелпс е родена през 1918 г. в Уолдпорт, малко градче на брега на Орегон. Най-малкото дете от четири – „бебето“, казва дъщерята Пати Хелмиг, която на 78-годишна възраст е най-старата от петте й деца.

Фризьор по професия, Бентли винаги е била очарована от науката, помни Хелмиг и вярва, че майка й би била добра медицинска сестра, ако й беше дадена възможност да учи.

По време на Втората световна война тя доброволно е участвала като медицинската сестра, казва Хелмиг.

“Ние нямахме причина да вярваме, че има нещо подобно”, казва 76-годишната Джинджър Робинс, третото й дете.

Винаги е била много здрава. Тя беше отличен плувец. Единственото нещо, което може да се окаже необичайно, е когато апендиксът й е бил отстранен, каза 66-годишната Луиз Алле, четвъртото дете и най-младата дъщеря.

“Хирургът отбеляза, че апендиксът й не е бил на точното място, когато го извадили. Нищо не е казал и когато извадили жлъчния й мехур”, казва тя.

“Решението да се превърне в донор започва със съпруга й Джим Бентли“, спомня си Але. Тя е написала стихотворение за това. “Знаеш ли, дай очите ми на човек, който никога не е виждал изгрева на слънцето”, е част от това, което тя е написала. Джим Бентли спазил обещанието си и дарил тялото си, когато починал от пнев