• Разследващият сайт се натъкнал на онлайн фишове за преговаряне на познанията, разкриващи точното местонахождение на ракетите и дори дали те са активни

Aмерикански войници от европейски бази, които преговаряли в интернет запаметени информации и кодове, разкрили местонахождението на американски термоядрени оръжия в Европа. Това е установил разследващият сайт “Белингкат”, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Войниците от САЩ, които отговарят за ядрения арсенал в Европа, редовно трябва да попълват дълги и подробни въпросници, което ги принуждава да помнят множество информации и абревиатури.

“Белингкат” потърсил в Гугъл използвани от американската армия абревиатури, в съчетание с имената на европейски военни бази, за които е известно, че складират ядрени ракети, дори и местните правителства да не го признават. Така разследващият сайт се натъкнал на онлайн фишове за преговаряне на познанията, разкриващи точното местонахождение на ракетите и дори дали те са активни – тоест, дали действително са оборудвани с ядрени глави.

Например в бази, където са складирани въздушнопреносими ядрени ракети Ф61, самолетните хангари (обозначени с английската абревиатура PAS) са оборудвани със системи за сигурност на въоръжението (WS3) и с бетонна арматура (vault), в която могат да се помещават 4 термоядрени бомби Ф61, обяснява авторът на статията в “Белингкат” Фуке Постма.

Като написал в търсачката на Гугъл “PAS”, “WS3” и “vault” заедно с името на военна база, известна като склад на ядрени оръжия, журналистът попаднал на едно от безплатните приложения на фишове за преговаряне, предназначени за студенти, сред които Chegg, Quizlet et Cram.

Нидерландското правителство никога не е признавало официално, че във военновъздушната база Волкел в югоизточната част на страната има ядрени оръжия. Там има 11 защитни арматури, от които пет са “топли” (оборудвани с ядрени глави), а шест са “студени”.

Друга поредица преговорни фишове, открита в приложението Cram, разкрива, че в италианската военновъздушна база в Авиано, в арматура 27 в зона “Танго луп” се помещава една “студена” ракета. Нещо повече – един от войниците е написал в един от тези онлайн фишове паролите и потребителските имена, които са необходими за дезактивиране на системите за сигурност WS3.

Разследващият сайт открил също така подробности за всички други европейски бази, известни с това, че в тях са складирани ядрени оръжия: Инджирлик в Турция, Геди в Италия, Бюхел в Германия, и Клайне Брогел в Белгия.

Сайтът е известен с разкритията си за агенти на руското военно разузнаване ГРУ, както и с доказването на употребата на химическо оръжие от сирийското правителство.

Преговорните фишове са от 2012 година, а последният е качен онлайн през април 2021 година, посочва Фуке Постма. Той изтъква, че се е опитал напразно да получи реакция от НАТО, Пентагона и Европейското командване на САЩ (EUCOM). Малко след поисканите от него коментари приложенията били премахнати от интернет.

https://blitz.bg