• Евроконтрол отбелязва, че броят на полетите през Северна Европа от Азия е намалял, тъй като се е наложило “пренасочване на маршрути през югоизточните страни”

БРЮКСЕЛ, 11 април. /ТАСС/. Европейската организация за безопасност на аеронавигацията (Евроконтрол) смята, че въздушното пространство на Русия и Украйна ще остане затворено за полети до Европа до 2029 г. Това се съобщава на официалния сайт на организацията.

„В момента приемаме, че въздушното пространство на Украйна и Русия остава затворено до края на плановия хоризонт (2029 г.)“, се казва в съобщението. Евроконтрол отбелязва, че броят на полетите през Северна Европа от Азия е намалял, тъй като се е наложило „пренасочване на маршрути през югоизточните страни“.

Евроконтрол също подчертава, че индустрията на въздушния транспорт продължава да се възстановява от пандемията от коронавирус.

След началото на специална военна операция в Украйна на 24 февруари много западни страни затвориха въздушното си пространство за руски самолети. В отговор Русия предприе огледални мерки и забрани полетите над територията на страната на авиокомпании от 36 страни, включително ЕС и Канада.