ЕС е готов да предприеме действия срещу КНДР, ако тя подкрепи Русия във войната срещу Украйна

0
213

©

Европейският съюз е готов да предприеме действия срещу КНДР, ако тя подкрепи Русия във войната ѝ срещу Украйна, е заявил Петер Стано, говорител на Европейската комисия по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, съобщи Европейская правда.

Стано е отбелязал, че срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун показва, че Русия задълбочава връзките си с най-изолираните режими.

“Това само отразява нарастващата изолация на Русия, отчаянието и ефективността на нашите мерки срещу нея заради империалистическата ѝ война срещу Украйна. Разбира се, ние осъждаме по най-категоричен начин не само агресията на Русия срещу Украйна, но и всеки, който подкрепя Русия в тази война”, подчерта той.

ЕС призовава Северна Корея да спре да оказва каквато и да е политическа или друга подкрепа на Русия, а Русия, която се съгласи и одобри санкциите срещу КНДР, да спазва решението на Съвета за сигурност на ООН.

“Всяка подкрепа за Русия, включително военна подкрепа от страна на КНДР, няма да остане без последствия. Вече показахме това в случая с Иран за подкрепата му за руската агресия срещу Украйна и ЕС предприе действия. Ето защо сме готови да следим ситуацията и да реагираме, ако е необходимо”, е добавил Стано.

Ким Чен-ун и Владимир Путин се срещнаха на 13 септември на космодрума “Восточний”. В деня на пристигането на Ким в Русия КНДР изстреля две балистични ракети край източното си крайбрежие.

Съединените щати също така заплашиха, че ще приложат агресивно съществуващите санкции срещу Пхенян и ще наложат нови, ако Северна Корея предостави оръжия на Москва за войната ѝ в Украйна.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник