„Есетере България”: Изграждаме малка розоварна за 1.1 млн. долара, казва управителят Пламен Николов

0
804
Няма промяна в режима ни на работа и плановете ни, казва управителят на дестилерията за етерични масла в гр. Добрич Пламен Николов пред “Капитал”

Добрич е единственият град извън САЩ, в който американската компания за козметични продукти dōTERRA притежава изцяло собствен завод. Основаната през 2008 г. в Юта корпорация е в България от 2015 г. и досега е инвестирала 13.8 млн. лв. в производствени мощности, складови съоръжения и сгради под името “Есетере България”. Българското дружество притежава две дестилерии за етерични масла в гр. Добрич с 210 кубични метра общ капацитет за преработка на три вида суровини: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна).

Работещите на постоянен трудов договор в “Есетере България” са над 100, а други около 150 са сезонно наети за по четири-пет месеца в годината. “Капитал” попита Пламен Николов – управител на българската фирма, за ситуацията в “Есетере България” сега – след въвеждане на извънредното положение.

Наложи ли се промяна в режима на работа на компанията заради извънредното положение?

– Няма промяна в режима на работа, единствено засилихме мерките за лична защита и хигиена. Не сме освобождавали работници, не сме ги пускали в отпуск. Напротив – в нашия бранш всички потребители на продукти са активни и ние очакваме засилена дестилационна дейност. Нашата компания майка от САЩ очаква от нас големи доставки на етерични масла и дори се опасявам, че няма да имаме достатъчно капацитет да отговорим на поръчките.

Означава ли това, че дестилерията работи с пълния си капацитет?

– Все още не, защото част от мощностите са предназначени за преработка на сезонни суровини – лавандула, маточина и др. В момента дестилираме само вносни суровини – тамян и смирна.

Имате ли проблеми с доставките им?

– Не, няма проблем с доставките. Ние внасяме от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка – кора от бреза, от Хавай – сандалово дърво. Имаме достатъчно от тези суровини на склад, но и доставките им продължават регулярно, всичко е по план. Пандемията от коронавирус не дава отражение върху работата ни.

Работите с български производители на лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Очаквате ли проблеми с вашите доставчици заради извънредното положение?

– Най-многобройни са контрагентите ни, които отглеждат лавандула. Нейният сезон започва през юли, вече разписваме договорите за доставка на количества и дори ни се налага да връщаме производители, защото има повече желаещи да ни доставят, отколкото можем да поемем.

Започнахте строителство на розоварна в района на Казанлък, на какъв етап е проектът?

– Да, изграждаме малка розоварна в района на град Шипка. Инвестицията не е голяма – за около 1.1 млн. долара, но е само начална. Няма да можем да участваме пълноценно в дестилацията на рози тази година. Ние сме съвсем нови в тази дейност. Предвиждаме тестови изпитания и стабилизиране на параметрите на инсталацията. Като цяло обаче розоберът ще е проблематичен. Причината е, че кампанията по прибиране на розите започва през първата половина на май, което е съвсем скоро, и се очакват оперативни проблеми със сезонните работници заради извънредното положение. А розата е деликатно насаждение, иска моментна реакция и не може да чака.

Какви са параметрите на новата инсталация за рози?

– Тя съдържа четири дестилационни апарата, всеки с по пет кубически метра обем. За сравнение – в Добрич разполагаме с 35 дестилационни апарата. Нашата цел е дестилерията за рози да бъде не само производствена, но и информативно демонстрационна, атрактивна, да носи познание, но и преживяване. Тя ще е особено интересна за чуждестранните ни партньори. Заетите в нея ще са около десетина.

Всяка година наемате сезонни работници, очаквате ли проблеми с набирането?

– Ще наемем около 150 сезонни работници. При нас те не се наемат само за месец, а за около 4-5 месеца. Обикновено това са хора от малцинствата, с които обаче ние поддържаме дългогодишни връзки. Имаме много сериозна социална политика и стабилни отношения с тях. Затова те са доволни от работата си при нас и са почти едни и същи всяка година.

Какви са финансовите резултати на компанията за 2019 г.?

– Оборотът ни за 2019 г. е около 56.5 млн. лева, а печалбата след данъци е 5.8 млн. лева. Нямаме скок на приходите в сравнение с 2018 г. и това се дължи на цената на лавандулата, която през 2018 беше 2.5 пъти по-висока от тази през 2019. Затова обемите ни са нараснали, но не и оборотите.

Предвиждате ли промяна в инвестиционните планове на компанията?

– Нямаме повод да мислим за промяна на инвестиционните планове. Аз съм оптимист и личните ми очаквания са, че този ръст на продажбите на етерични масла в САЩ ще се запази и ние ще участваме много сериозно в производството и доставката им.

https://www.capital.bg/