„Есенно откровение“ в ДГ „Първи юни“ №17

0
329

Есента настъпва бавно и необратимо и след себе си оставя красота, мека топлина и аромат на плодове – ябълки, круши, грозде и тиква.

Какво се случва през този прекрасен период на годината в детска градина „Първи юни“№17, гр. Добрич:

В началото на м. октомври деца, родители и педагози  от шестте групи на детското заведение се потопиха във вълшебния свят на природата през есента и  изработиха прекрасни сувенири, картини и други произведения на изкуството. Подредиха ги в есенна изложбапод надслов „Фестивал на есенните листа“. Листи във всякакви цветове, шишарки, жълъди и какво ли още не, се превърнаха в есенни феички, къщи, таралежчета, гъсенички, сладки бухалчета. Някои от предметите бяха изработени от децата със своите родители у дома, а други децата направиха в детската градина с помощта на своите педагози.

 „Празник на тиквата“ бе обявен на 31.10. 2022г.

Един необикновен ден от календара, съпроводен с много изненади, забавления и предизвикателства, в които участваха всички и най-вече децата!

Още от сутринта тиквата зае своето „почетно“ място в групите и децата танцуваха, пяха, рисуваха, апликираха, украсиха „своята тиква“ с различни техники и материали. По-късно малката Виктория, облечена в специален тоалет на усмихната тиква поздрави всички със стихотворение и пожела приятно готвене!

Най-малките Слънчовци и Детелинки  от първите групи си направиха „Бисквитена торта с тиквен крем“, „Тиквени палачинки“ и „Крем-пудинг с чия и тиква“, та да пораснат по-бързо! По-големите – 4 годишните, от гр. „Бонбон“ естествено си приготвиха здравословни бонбони „тикви“ и дори и „Ароматни сладки с тиква и орехи“!

Смехоранчетата пък си приготвиха „Тиквен чийзкейк с тахановдресинг“ и „Постен кекс с тиква и орехи“. Мастерите в готварството – децата от големите групи „Звездица“ и „МикиМаус“ изработиха цяло меню по приказката на Пепеляшка – като започнеш от вкусна „Крем супа от тиква“, която Пепеляшка готви на своите сестри, преминеш през „Курабийки – каляски“, та дори и вълшебни мъфини с тиква!

По традиция не липсваха и тиквените фенери, които пък привлякоха, онези които нямат афинитет към готвенето.

Навсякъде звучаха песни, музика и детски глъч! Забавления, смях и радост царуваше в детските групи и всеки тръпнеше от нетърпение да види крайния резултат, да му се порадва и…естествено да си похапне.

Ето такова бе атмосферата в детска градина „Първи юни“№17 през ден последен на месец Октомври – Ден на гозбите с този разкошен „плодов зеленчук“ – нейно величество ТИКВАТА!

Благодарим ти, плодородна Есен, за красотата, топлината и изобилието, които ни даваш!