Есенното равноденствие е един от най-пищните слънчеви празници, символизиращ равновесието и мъдростта. Изравняването на деня и нощта изобразява изцелителния баланс и природната плодоносна пълнота. По вид този момент от слънчевия цикъл отговаря на пълнолунието от лунните фази. Есенното равноденствие е и фестивал на жътвата – време за празнуване и за благодарност, време за пренареждане и за намаляване на темпото. Това е период на изобилие от плодове и зърнени храни. Той бележи кулминацията на усилията през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. Почитат се даровете на Майката Природа и енергиите на земята и небето, които подхранват растенията и осигуряват изобилна реколта. В края на жътвата по стар келтски обичай се дава Жътвена вечеря – в чест на получените есенни дарове, които ще осигурят благоденствието през зимата.

TAYANNA — Осень

С нарастването на нощите мислите се обръщат навътре. Време за размишления върху уроците от изминалите месеци и приготовления за студения сезон, който ще дойде с нови поуки и мъдрост. Почитат се по-възрастните членове на фамилията, решават се и се планират парични въпроси. Подготвя се зимнината. Както си подредите нещата сега, така ще се реализират те през следващата година. Подходящо е за работа в група и в кръг – работа за планиране, мисловни дейности, хармонизиране и балансиране на изцелителните енергии по света.

Mary Boys Band – Autumn (Есен)

Бихте могли да украсите дома си с изсушени класове от цветна царевица – червена, синя или жълта, също с кратуни и снопове жито. Те не само съдържат специфични есенни енергии, които се предават и на къщата, но са и символи, посредством които се свързваме с ритуалите на жътвата, помагат ни да постигнем хармония със сезона. Есенното равноденствие се чества с огнени ритуали – на открито или в къщи. Можете да го отбележите, като запалите множество цветни свещи и ги поставите в свещници, изработени от дърво, глина, камък или други природни материали. Цветовете на сезона са кафяво, оранжево, жълто, златно и червено. Можете да декорирате дома си с аксесоари с есенни мотиви.

Диана Експрес – Есен

Сега е моментът да заредите със сила събраните през лятото речни и морски камъни, мидени черупки или ръчно изработени глинени фигурки и предмети. Оставете ги да престоят под открито небе в нощта преди самото равноденствие, за да поемат природната енергия в себе си.

Ваня Костова – Нека Бъда Твоята Есен

В българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден. На Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зима. Денят и нощта „се кръстосват“ и бележат началото на тъмния период на годината, когато енергията се прибира навътре. В някои български краища започват есенната сеитба и оран. Осветява се семето за посев. Тогава започва и гроздоберът и подготовката за направа на есенното вино, затова денят се нарича още Гроздоберник. Вечерта преди Кръстовден в къщата се донасят пшеница, грах, тиква, картофи и грозде. На следващия ден се варят и ритуално се поднасят на трапезата, като символ на плодородна реколта. Не се работи и се спазва строг пост.
Кръстът изобразява геометрично описание на световното дърво и на човека, символизира живот, единство на дух и материя. Смята се за защитно средство срещу всякакво зло.

Традиционна трапеза: Постна мусака, задушен ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз лук, царевични и содени питки, вино, сайдер.

Сезонни символи за празнуване
: Можете сами да изберете такива от изобилието, което предлага есента. Ползвайте дърво, есенни листа, жито, ечемик, плодове, зърна, пера и всякакви други природни дарове. Излезте сред полето или планината и вземете всичко, което ви привлече погледа. После попитайте събраните неща как искат да бъдат комбинирани и оставете образите сами да изпълнят въображението ви.

Васил Петров – Есен / Vassil Petrov – Esen [Official Video]

Тони Димитрова – Есен в Бургас

Йорданка Христова – Пред есен

 

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА