Елитни ездачи и расови жребци сътвориха празник на силния турнир по конен спорт в село Кардам

0
443

На 18 март в село Кардам се проведе XVI Турнир по конен спорт в памет на доц. д-р Тодор Тодоров по повод християнския празник Тодоровден. Дългоочакваната надпревара предизвика огромен интерес, като на стадиона в добруджанското село се събраха над 300 зрители, дошли да наблюдават изпълненията на елитните ездачи и техните породисти жребци.

Сред гостите които уважиха събитието бяха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заедно със своите заместници, кметът на село Кардам Георги Събев, съпругата на доц. д-р Тодор Тодоров и неговата дъщеря, областния управител Здравко Здравков, народния представител Мая Димитрова, кметове и кметски наместници от села от общината.

Преди официалния старт на турнира се проведе една от най-атрактивните части от състезанието – надбягването с каручки. Пословичните добруджански кушии с магарешки и конски впряг и двуколки осигуриха на публиката много емоции и повдигнаха настроението на всички преди същинската част на турнира.

Повече от 20 професионални ездачи с над 30 елитни коне и кобили от Добрич, Варна, Шумен взеха участие в една много силна и конкурентна надпреварата. Ездачите премериха сили в общо четири паркура от най-масовата, но и най-интересна дисциплина в конния спорт прескачане на препятствия (конкур-ипик) –  “Х” паркур (тренировъчен) за млади коне; щафета до 100 см.; паркур за юноши и аматьори и отворен паркур до 110 см. Най-атрактивни и интересни бяха последните две дисциплини, в които пролича майсторството на състезателите и галантността на конете при прескачането на високите препятствия.

В първия “Х” паркур мдеали и парична нагарда получиха Никол Дойчева, Мая Миленова, Ипек Люман и Богдан Димитров . Двойната щафета до 100 см. беше спечелена от Кристина Йорданова и Даниел Манев от гр. Варна. В третия паркур за деца и аматьори триумфираха Мая Миленова с кон Кая от град Шумен и Кристина Йорданова. Победител в отворения паркур до 110 см. стана Аспарух Атанасов със своята кобила Калистра от град Добрич.

Специалната награда „Най-млад ездач“ и Купа на името на Владко Пенчев беше връчена на седем годишната Александра Атанасова лично от дъщерята на Владко Пенчев – Магдалена Пенчева.

Още новини