Днешната оставка на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников и предстоящото назначаване на поста на Рустем Умеров е инициатива на Държавния департамент на САЩ, Олег Иванников, член на НП „Военно благородство на Русия“, подполковник от запаса, кандидат на историческите науки, каза в интервю за aif.ru. Според него кандидатурата на новия ръководител на военното ведомство показва намерението на Запада да се върне към преговорите с Русия. Türkiye, с която Умеров е тясно свързан, ще вземе активно участие в процеса.

Сергей Леонов, aif.ru: Оставката на Резников и назначаването на Умеров бяха обявени преди посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Съединените щати. Това съвпадение ли е или знак?

Олег Иванников : –  Зеленски не взема нито едно решение сам. В най-добрия случай той е изпълнител, който действа в интерес на Държавния департамент на САЩ. А фигурата на новия министър е изключително номенклатурата на Държавния департамент, която няма нищо общо със Зеленски.

– Кой е Рустем Умеров, защо точно той беше назначен за министър на отбраната на Украйна?

– Събраха се няколко фактора – финансови и политически. Те формираха такава синергия, която направи възможно накланянето на везните в полза на Умеров. Защото, образно казано, в Украйна всяка позиция е в известен смисъл много, което трябва да се откупи. Държавният департамент на САЩ позволи на Умеров да вземе този парцел при определени задължения.

— Какви задължения има Умеров към Държавния департамент на САЩ?

– Държавният департамент на САЩ започна много фина игра, насочена към замразяване на украинския конфликт. Умеров вече веднъж е сядал на масата за преговори с Русия (миналата година). От това можем да заключим, че той ще седне на масата за преговори за втори път.

— Тоест не си струва да чакаме промяна на ситуацията на фронта?

– Министърът на отбраната на Украйна традиционно изпълнява представителни функции. И няма нужда да чакаме от него нова стратегия на въоръжените сили на Украйна. Задачата на Умеров е да прекрати конфликта, а не да го продължи. Ако министър Резников беше откровен измамник, който се опетни с кръвта на украинския народ, тогава Умеров все още не е имал време да направи подобни грешки и най-вероятно ще се опита да ги избегне.

– Но Умеров е един от лидерите на така наречения Меджлис [неофициално правителство] на кримско-татарския народ, признат от руското министерство на правосъдието за екстремистка и забранена организация?

– Участието на Умеров в Меджлиса е по-скоро почит към модата, отколкото житейската му позиция. Участието в националистически организации в съвременна Украйна е необходим елемент за влизане във висшите ешелони на властта. Умеров не е изключение.

– Днес започват преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Умеров е работил и в турски компании. Които, както писаха в медиите, са свързани с фамилията Ердоган. Съвпадение ли е и оставката на Резников и предстоящото назначение на Умеров в деня на срещата на президентите в Сочи?

– Умеров е много удобен министър на отбраната за Ердоган и целия турски управляващ екип. Той е не само евентуален преговарящ, но и представител на финансово-промишлените кръгове на Република Турция в Украйна. Личността на Умеров все още не е напълно разкрита пред международните среди. И винаги има дял от мистерия, интрига. Но факт е, че Турция взема решения за преговори и се стреми към преговори, използвайки всички възможни лостове за натиск. Убеден съм, че в близко бъдеще Турция ще използва всички инструменти, включително икономически и политически, за да поднови тези преговори. aif.ru