ЕКИП НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УНИЩОЖИ МОРСКА МИНА

0
587

На 23 септември 2022 г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен факс от областния управител на Област с административен център град Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина, открит в района на нос „Маслен нос“ от Гранична полиция Бургас.

След извършения оглед военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините поставени пред украинското крайбрежие.

Преместването на мината, беше счетено като потенциално опасно и беше взето решение за унищожаването ѝ на място. Районът беше отцепен и обезопасен.

Екипът с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов и група  водолази, взриви мината при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.

http://www.navy.mod.bg