Езиковата гимназия в Добрич навършва 50 години през 2023 г.

0
321
Exif_JPEG_420

Хиляди възпитаници на основаната в 1973 г. гимназия са навсякъде у нас и по света; и новите тръгват след тях

За последен път прекрачиха прага на Езикова гимназия „Гео Милев“ абитуриентите на 11 май в Добрич. Вече половин век това учебно заведение подготвя младежи, които се реализират във всички сфери на обществото. Възпитаници на гимназията работят успешно у нас и навсякъде по света. Това дава днес увереност и на завършващите в 2023 г. геомилевци да гледат по-смело напред в живота.

Стотици родители, родини, приятели и близки дойдоха на 11 май в двора на гимназията, за да изпратят абитуриентите. На стилната тържествена церемония всички посрещнаха знамето на учебното заведение. То бе предадено от знаменосец и асистентки от 12-и клас на ученици от 11-и клас. Стела Илиева от 12 „в“ клас предаде символичния факел на знанието на единадесетокласничката Татяна Влайкова от 11 „г“ клас. Всяка от изпращаните шест паралелки на випуск-2023 направи кратка емоционална и творческа презентация за своето 5-годишно присъствие и обучение в гимназията. Празникът се провеждаше пред стенописа с лика на Гео Милев (именик и патрон на гимназията) и на скулптурния барелеф на Йордан Парушев (основател и директор на ЕГ „Гео Милев“ през 1973-1990 г.). Носителите на тазгодишната стипендия „Йордан Парушев“ Симеон Симеонов и Велин Друмев, от 12 „б“ клас с ръководител Яна Русева, изказаха признателност към учителския колектив, съученици и близки.

В своето слово директорът на учебното заведение Миглена Василева припомни вълнението и любопитството, с които зрелостниците са прекрачили за пръв път прага на нашето училище преди повече от 5 години. Тя изтъкна младежката смелост на учениците в този необозрим свят и ролята на учителите в съзряването, подкрепата и вдъхновението по дългия път към вярата и успехите. Директорът на ЕГ “Гео Милев“ благодари на родителите, че са отгледали и възпитали будни, смели и отговорни млади хора, както и за тяхната подкрепа в общата цел – „да ги направим достойни хора, които умеят да преследват мечтите си и да живеят смислено“. Миглена Василева пожела на абитуриентите да следват с вяра избрания от тях път, да мечтаят и да се трудят за сбъдването на мечтите, независимо от срещаните препятствия. Тя им пожела също да пътуват по света,  да носят с гордост духа на Гео Милев, но да не забравят корените си и да се връщат в нашия град и любимото училище. Нейният призив накрая към випускниците на 2023 г. (юбилейна за Езикова Гимназия „Гео Милев“ в Добрич) бе преди всичко те да бъдат човечни.