Пандемията от новия коронавирус COVID-19 хвърли в паника целия свят. Десетки милиони са вече заразените и жертвите. В последните месеци всякакви експерти изказаха мнение как да се преборим с това зло.

Историята показва, че по време на епидемии много хора използват чесъна: ядат го суров, вдишват пари от чесън или дори леко натриват носа си със сок отвътре, преди да излязат.

Но има още едно лекарство – каламусът или както е познат у нас – блатен аир или акорус, ароматна тръстика.

В научната медицина каламусът се използва широко като ароматен, дезинфектант, успокояващ и храносмилателен помощ, а също така успешно се използва за лечение на пептична язва.

Блатният аир също се използва за предотвратяване на много вирусни инфекции. По време на епидемиите от холера и коремен тиф корените на растението са се дъвчели или малко парче се е държало в устата.

Сега някои хора правят същото по време на грипни епидемии и в същото време консумират чесън. Блатният аир е активен срещу вируси, така че си струва да го използвате за профилактика.

Корените му съдържат етерично масло със сложен състав, танини, горчив гликозид акорин, аскорбинова киселина. Използват се в хранителната промишленост, парфюмерията и медицината. В съветско време те са били използвани както в пивоварството, така и в сладкарството.

В народната медицина растението също се използва широко: при заболявания на черния дроб и бъбреците, пикочния мехур, белодробна туберкулоза, стомашни заболявания, треска, зъбобол и нервни заболявания.

Разбира се, има противопоказания при използване на каламус. По принцип стандартните – за бременни и кърмещи, лична непоносимост, при проблеми с бъбреците. Опитайте с малка доза и разберете как тялото ви се отнася към това растение.

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. В България плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно.

Находищата са ограничени – Софийско, Самоковско, Казанлъшко и край р. Искър. В диво състояние е разпространено в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка.

Използваемата част на растението е коренището. То се изважда през пролетта – април месец или през есента – октомври месец. След изваждането коренището се обелва, нарязва и се изсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Правилно изсушената билка има жълто-кафяв цвят отвън и бял отвътре. Срокът на годност на целите корени е 3 години, а на нарязаните – 2 години.

За вътрешно приложение 1 кафена лъжичка блатен аир се залива с 400 мл вряла вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 15 минути преди хранене, 3 пъти дневно по 1 чаша./ zdrave.to

  1. Билкарят Еньо Миланов: Опитайте моята рецепта за лечение на диабет, помогнала е на много хора!
  2. НОВИЯТ ХИТ Е БЕЗСМЪРТНИЧЕТО
  3. Зъбобол се лекува с тези билкови рецепти
  4. Котешка стъпка пази мъжкото здраве
  5. ЖЕН-ШЕН – ЕНЕРГИЙНИЯТ КОРЕН
  6. Дервишка гъба и кръв от костенурка повишават мъжката полова мощ
  7. Ползите от ореховото масло
  8. Левзея – енергия от природата
  9. Котешка билка ще спаси хиляди от рака?
  10. ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ЧЕСЪНА
  11. КИТАЙСКА МЕНТА ЛЕКУВА РАКА

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА