Един машинен глас на европейските избори “струва” 56 лева

0
927

Наемът на 3 хиляди машини за вота на 26 май струва 9 млн. лв., а договорът за наемане на машините, чийто изпълнител е “Сиела Норма” АД, изтича в началото на юни. Така може да се изчисли, че “цената” на един машинен глас е 56 лв. и 48 стотинки.

В същото време гласувалите с хартиени бюлетини на европейските избори в неделя са 1 936 603 души.

Изборната комисия тепърва ще прави подробен анализ на данните, в т.ч. и в кои райони машинното гласуване е предпочитано и от кои избиратели. В неделя възможност за гласуване с машини имаше в 3 хиляди секции в цялата страна – както в големи гладове, така и в села с над 300 избиратели. В чужбина такава опция нямаше.

Според последните промени в Изборния кодекс на местните избори през есента възможност за машинно гласуване трябва да има в 6 хиляди секции. Така изборната комисия ще трябва да реши отново дали да наема, или да закупи машини.

По инициатива на ДПС бяха приети текстове, според които на следващи избори (бел. авт. – редовни парламентарни избори през 2021 г.) в страната ще се гласува само с машини, без да има възможност за гласуване с хартиена бюлетина. https://www.dnevnik.bg/