Един загина, а 18 са ранени при земетресение в Турция

0
928

Един човек загина, а 18 други са ранени след земетресение с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер в Източна Турция. Нанесени са щети на общо 14 къщи и 9 стопански постройки.

Засегнатите постройки са в селото, най-близо до епицентъра на труса, и са кирпичени къщи без солидни основи и бетонна арматура на бедни местни жители.

Вицепрезидентът на Турция Фуад Октай, който се намира в района на бедствието, заяви, че оценката на щетите ще бъде завършена до 3 дни.

На място са пристигнали около 800 души от различни спешни и спасителни служби с 90 машини и са били изпратени почти 1500 палатки, 3600 легла и почти 5000 одеяла.

Епицентърът е бил в област Бингьол, но той е бил усетен и в още поне 10 съседни области, сред които Ерзурум, Трабзон и Диарбекир.

От труса се е сринала постройка за дежурства на жандармерията, в която е загинал един пазач. Други двама души са били извадени леко ранени изпод руините, съобщи по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Земетресението е било последвано от още около 50 вторични труса, като два от тях са били с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

На мястото на бедствието пристигнаха вицепрезидентът Фуад Октай, вътрешният министър Сойлу и министърът на благоустройството Мурад Курум. Изпратени са медицински и спасителни екипи.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък предупреди хората да не влизат в кирпичени къщи заради риск от срутване. Вицепрезидентът Октай съобщи, че в района вече са били доставени 1 300 палатки. Той допълни, че в района няма прекъсване на електрическите мрежи и телефонните линии. https://lupa.bg/