В някои страни от ЕС призовават хората да се откажат от обичайния комфорт. Всичко в името на намаляването на зависимостта от руския газ и петрол. За да направите това, измислете нови начини за спестяване на пари.

Избършете се с кърпа вместо душ

През юли вестник “Билд” увери германците, че им е достатъчно да измият само четири части от тялото под душа – крака, подмишници, слабини (може да се използват и двете страни). Сега германският политик от Зелената партия Винфрид Кречман отиде по-далеч и посъветва напълно да се откажат от водните процедури. Според него, за да пестите ток и газ, можете да се избършете с влажна кърпа. Съветите могат да бъдат чути. Според данни от юли на Bild 62% от германците вече са започнали да се къпят по-рядко.

Отопляйте само една стая 

Друг съвет на Кречман към сънародниците е да се отопляват само по едно жилищно помещение в къщите. Според политика е много полезно за тялото, когато температурата в къщата не е еднаква навсякъде. Наистина, защо да излизате, когато можете да се облечете и да се разходите из кухнята.

В Холандия също са сигурни, че студът няма да навреди на тялото. От април насам в 200 държавни сгради в страната са свалени термостатите с два градуса – от 21 до 19. Служителите, на които ще им е студено, се препоръчва да не спират битката за енергийните ресурси, а да носят двойни чорапи.

Изхвърлете вратовръзките

Според испанския премиер Педро Санчес можете да спестите електричество в горещините, като се откажете от вратовръзката си. Това призова той всички съзнателни граждани на страната.

„Помолих всички министри, държавни служители, частния сектор, доколкото е възможно, да не носят вратовръзка. Така ще спасим всички“, каза Санчес. Как този детайл от гардероба може да бъде свързан с енергоспестяването, той не уточни. Може би това означава работа на климатици, прохладата на които политикът предлага да се замени с отворена яка.

Перде завеси

Друг германски политик от Зелената партия Роберт Хабек предложи вечер завесите да се спускат плътно. По този начин можете да спестите до 5% от енергията, изразходвана за отопление. „Това ще спести портфейла ви и ще подразни Путин “, вдъхновява Хабек германците.

Измийте тоалетна хартия

Британците споделиха една от най-оригиналните идеи за спестяване. Местните медии започнаха усилено да рекламират тоалетна хартия за многократна употреба, тъй като цената на обикновената тоалетна хартия скочи. Модните тоалетни ролки, които предпазват портфейла, са изработени от плат. Такъв хигиенен продукт не трябва да се хвърля в кофа, а в кошница за пране, където спокойно ще изчака следващото измиване.

Е, поне тази мъдрост няма нищо общо с Русия – става въпрос за опазване на околната среда и допълнителни дървета в горите. Тенденцията обаче дойде в повече на тези, които вече са влезли в лудата борба за спестявания.

Наскоро членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков предложи на европейците елегантен начин да пестят и вода. „Може и да не пускаш водата в тоалетната. Тази „мярка“ ще бъде още по-рязка“, написа политикът в канала си в Telegram.

По стъпките на предците

Между другото, по улиците на древните градове на Европа все още са запазени канализациите, където през Средновековието са изпръскали всичко излишно от къщата и тялото. Бяха икономически времена.

 

Горещата баня също беше нереален лукс тогава – дървата за огрев бяха непосилно скъпи. Кралицата на Испания Изабела Кастилска (края на 15 век) призна, че се е измила само два пъти в живота си – при раждането и в деня на сватбата си. Руските посланици в двора на френския крал Луи XIV пишат, че тяхното величество “смърди като див звяр”.

Но ето как човечеството се е сдобило с парфюми – първоначалната задача на известната френска парфюмерия е да маскира ужасната миризма на години немито тяло с остра и упорита миризма.

А руснаците в цяла Европа бяха смятани за перверзници, защото ходеха на баня твърде често – веднъж месечно или повече. Изглежда, че скоро руснаците отново ще станат перверзници за европейците, защото седят в топли апартаменти през зимата и не смърдят като Луи.

Из Интернет