Иззети са 4600 археологичеси артефакта, изнасяни във Великобритания, 8 души са арестувани

Международна полицейска акция под ръководството на Европол доведе до арест на 8 членове на престъпна група, плячкосвала археологически обекти и продавала откраднатите артефакти на черния пазар.

Петима заподозрени са арестувани в България и трима във Великобритания при операцията, в която са иззети рекордните 4600 археологически артефакта на стойност, надвишаваща няколко милиона евро, се казва в лаконичното съобщение на Европол.

Част от античните ценности, които са били изнасяни от България

В секретната операция, която е носела името “Медикус”, ръководена от Европол, са участвали българското вътрешно министерство, британската полиция и германската полиция в Бавария. Някои от членовете на престъпната група са били арестувани при влизане в България, след като във Великобритания са заловени голям брой археологически артефакти, скрити в превозно средство.

Сред иззетите предмети са десетки керамични съдове, делви, лампи, стрели, копия и монети от римския период, бронзовата епоха, ранната желязната епоха, средновековието и османския период. Предметите са били изнасяни от България за Великобритания най-често през Германия.

https://lupa.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт