Европейска инициатива „Нощ на литературата“ – четене на съвременна европейска литература

0
840
12 май 2021 г.
17.00 ч. – 20.30 ч.
Скъпи приятели, предстои Нощта на литературата. Очакваме Ви в Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музея в Градски парк „Св. Георги“, където ще бъдат представени художествени текстове от съвременни европейски автори. В едно от гнездата, успоредно с четенето на текстове, ще имаме възможността да чуем и съпровождащи музикални теми, изпълнени от Георги Илиев – китара и Николай Петров – контрабас. В събитието ще се включат и ученици на СУ „Св. Климент Охридски“.
• Място (Първо читателско гнездо): Регионална библиотека „Дора Габе“
Заглавие: Нарисува за децата Вадим Лазаркевич
Автор: Зорница Христова, България
Четец: Мирослава Демирева – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе
• Място (Второ читателско гнездо): Дом-паметник „Йордан Йовков“
Заглавие: Преображения
Автор: Владимир Мартиновски, Република Северна Македония
Четец: Петранка Божкова – журналистка, поетеса
• Място (Трето читателско гнездо): Музей в Градски парк „Свети Георги“
Заглавие: Кварталът
Автор: Гонсамо М. Тавареш, Португалия
Четец: Кристина Димитрова – социолог по образование, работи като социален педагог вече повече от 20 години в първата социална услуга в Добрич – Център за социална рехабилитация и интеграция. Преподава брайл /релефно – точковата система/ и компютърна грамотност на слепи и слабо виждащи хора.
Четенето ще открият г-н Йордан Йорданов – Кмет на Община град Добрич, д-р Емилия Баева – зам.-кмет и г-жа Добринка Стоилова – вр. ид зам.-кмет, както и членове на кметския екип.
Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич организатор и координатор на Нощта на литературата е Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.