Д-р Искрен Димитров, управител на Медицински център „Вива Феникс“ и един от най-авторитетните хирурзи у нас – проф. Енчо Калчев, бяха първите ваксинирани срещу корона вируса днес в Добрич. Точно в 08.30 ч., в имунизационния кабинет на РЗИ ваксината бе поставена на д-р Димитров. „За мен това е и желание, и необходимост, и убеденост, и безусловна вяра в медицинската наука – нещо, което имаме възможност ежедневно в практиката си да проверяваме. Затова аз без колебание пристъпвам към този избор. Като управител на медицинско заведение се чувствам задължен да дам пример“, каза д-р Димитров и посъветва всички, които имат възможност и нямат противопоказания, да се ваксинират. Що се отнася до страха от страничните ефекти, той отговори така: „Както винаги, в медицината се налага да избираме по-малкото зло. Дори един антибиотик, като ви изпишат и прочетете страничните действия, ще видите колко много и опасни са те. Надяваме се, че антителата от тази ваксина ще ни защитят и рискът от този страшен фатален край, който ни грози при инфекция от корона вирус, ще намалее 20 пъти“.

83-годишният проф. Енчо Калчев бе ваксиниран в кабинет на бившето Спешно отделение в МБАЛ Добрич в 09 ч. „Има хора, които за всичко се колебаят. Аз съм хирург, практикувам агресивна медицина и би следвало повече да се съмнявам. От личен опит знам, че ваксините са спасили човечеството. Това е наука и това може и да спре тази напаст, която разби целия ни начин на живот“, заяви проф. Калчев.

130 ваксини са пристигнали в Добрич. Желаещите медицински лица са разпределени по график за 5 дни в двата кабинета в РЗИ и в МБАЛ, каза директорът на РЗИ Добрич, д-р Светла Ангелова. Според нея, 470 – 500 медици от областта са изявили желание да се ваксинират, което представлява 1/3 от всички работещи в системата. Това обаче е изключително динамична цифра, подчерта д-р Ангелова. Едни от медиците в началото са се въздържали заради липса на характеристика за продукта, която вече я има; други пък в момента боледуват. Втората доза на ваксината трябва да бъде поставена след 21-вия ден от първата, което за Добрич е 18 януари. НДТ