• Това се дължи на повишената заплаха от руски военни операции, както и на COVID-19, отбелязват от дипломатическото ведомство.

ВАШИНГТОН, 11 февруари. /ТАСС/. Държавният департамент на САЩ в четвъртък препоръча на американците в Украйна незабавно да напуснат територията на тази страна.

„[Препоръчва се] да не пътувате до Украйна поради повишената заплаха от руски военни действия, както и поради COVID-19. Тези в Украйна трябва да напуснат сега, използвайки търговски или частен транспорт“, се казва в известието.

За онези американски граждани, които решат да останат в Украйна, американското външно министерство препоръчва „да проявяват повишена предпазливост във връзка с престъпност, граждански вълнения и потенциални враждебни действия“, в случай че ситуацията ескалира. Докладът също така отбелязва, че властите на САЩ „няма да могат да евакуират американски граждани в случай на руски военни действия навсякъде в Украйна“. „Военните действия могат да започнат всеки момент и без предупреждение, това сериозно ще засегне способността на посолството да предоставя консулски услуги, включително помощ на американски граждани, напускащи Украйна“, добави Държавният департамент.

В края на януари Държавният департамент на САЩ нареди на семействата на служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна, а също така позволи на част от персонала на дипломатическата мисия да го направи. Тогава Държавният департамент поясни, че американските граждани са били посъветвани да не пътуват до Украйна заради „повишената заплаха от руски военни действия“. В същото време властите посъветваха американците в Украйна да „разгледат въпроса за напускането“.

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, се появиха изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.