ДФЗ публикува списъци с животновъдите и кланиците, които могат да участват в помощта de minimis за реализация на българско агнешко месо

0
1236

 

ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ de minimis за кланици, които следва да организират изкупуването и реализацията на българско агнешка месо в търговската мрежа на страната през 2020 г. Помощта има за цел да подпомогне малките и средни животновъди с до 500 животни да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение заради COVID-19. Указанията за прилагане на помощта също са публикувани на сайта на фонда.

Подпомагане по държавната помощ de minimis ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Кланиците, които могат да изкупуват агнета и ярета от стопаните са включени в Националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните членки. Те отговарят на изискванията в Приложение III на Регламент (EО) № 853/2004 на ЕП и на Съвета от 29.04.2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход, с категория свързана дейност код „SH” (клане).

Информация за кланици във всяка област на страната се намери в Регистъра на БАБХ. Първо се избира областта, след което търсенето продължава в СЕКЦИЯ I – Месо от домашни копитни и Код –SH.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2020 г., като  субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г. За обезпечаване на помощта УС на ДФЗ одобри бюджет в размер на 3,5 млн. лв.

          ДФ “Земеделие” – РА