• Плащаме повече, ако искаме да ползваме зелена енергия
  • ЕРП-та ще купуват електроенергията за домакинствата на пазарни цени от края на 2023 г.
  • НЕК няма да бъде обществен доставчик

По-скъп ток ще ползват домакинствата по време на пиковите часове, когато потреблението на електроенергия е най-голямо. Най-често това е вечерно време след като хората се приберат по домовете си и пуснат климатици, готварски печки и телевизори. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

Промените ще доведат до либерализация на пазара на ток за бита. Това ще стане на два етапа. Още от края на 2023 г. ще има пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, но наред с това битовите потребители ще останат на регулиран пазар до 2026 г.

Това означава, че ЕРТ-та ще купуват електроенергия на пазарни цени, но ще трябва да я продават на домакинствата по фиксираните цени, определени от КЕВР, коментира за “Труд news” енергийният експерт Явор Куюмджиев. Това ще доведе до натиск за вдигане на регулираните цени на тока за домакинствата, продължи той. ЕРП-та ще купуват тока на пазарни цени по дългосрочни договори. Като 60% от тока за бита трябва да бъде енергия от нискоемисионни източници – вятърна, слънчева, геотермална, водноелектрическа или ядрена енергия. А хората ще може да плащат повече, ако искат да ползват зелена енергия.

Цената, на която ЕРП-та могат да купят ток на свободния пазар, е по-висока от цената за бита. За разликата в цените ЕРП-та или ще получават компенсации, или КЕВР ще повиши цената на тока за бита, или ЕРП-та ще отчетат загуби. В резултат от януари 2024 г. може да очакваме по-висока цена на тока за бита.

Още от края на годината се прекратява ролята на обществения доставчик на НЕК и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. А пълната либерализация на пазара на ток за бита ще стане от края на 2025 г. Хората ще могат да сключват договори с динамична цена на тока, която ще се определя от ежедневните колебания на пазара. Или договори с фиксирана цена, която обаче ще бъде по-висока, когато има най-голямо потребление.

Използват данни от НАП

Енергийно бедни сте, ако ви остават 504 лв.

Разходите за енергия ще се определят от типа на жилището

Енергийно бедни са домакинствата, които след като платят сметката си за ток и парно или купят дърва за отопление, имат доходи под линията на бедност.

За енергийно бедни ще се смятат домакинствата, които след като платят сметките си за ток и парно или купят дърва за отопление, остават с доходи под линията на бедност, гласят промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане. За тази година линията на бедност е 504 лв., а за следващата ще стане 526 лв. Само енергийно бедните ще получават помощи, за да могат да платят сметките си за ток.

Необходимите разходи на домакинството за енергия ще бъдат определяни на база типово потребление според енергийните характеристики на жилището. Тоест според размера на жилището и основни характеристики, като дали е апартамент или къща, дали има изолация и какъв е типът на строителството, ще трябва да бъде определена необходимата енергия за отопление, охлаждане, осветление и работа на домакинските уреди. Подробностите за определяне на енергийната бедност ще бъдат разписани в наредба.

За да бъде определено дали едно домакинство е енергийно бедно, ще бъдат използвани данните в НАП за получаваните доходи. Затова в НАП вече събират данни и за необлагаемите доходи, като например от рента на земеделска земя.

Нови правила

Правим фотоволтаици със съседа

Ще може да продаваме ток

Хората ще може да се обединяват, за да произвеждат електроенергия, както и да продават ток на съседа.

Хората ще може да се обединяват и да произвеждат ток, както и да продават произведена от тях електроенергия. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

Хората от един блок ще могат да се обединят и да поставят фотоволтаици на покрива. А пък хората от едно село ще може заедно да купят инсталация за производство на електроенергия и заедно да я потребяват.

Битовите потребители могат да участват в гражданска енергийна общност, предвиждат промените. Гражданските енергийни общности може да се организират под формата на търговско дружество, кооперация, сдружение с нестопанска цел, по реда на Закон за управление на етажната собственост или гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, пише в проекта. Гражданските енергийни общности ще могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават излишните количества енергия като равнопоставен участник на пазара на енергия. Те ще могат да споделят в рамките на общността енергията, произведена от инсталации на общността, при зачитане на правата на отделните потребители.

Битовите потребители на ток ще може да действат като активни клиенти, предвиждат още промените. Активните клиенти ще могат да продават произведения от тях ток от възобновяеми източници директно на друг битов потребител.

Явор Куюмджиев, енергиен експерт, пред “Труд news”: Домакинствата остават на регулирани цени до 2026 г.

За битовите клиенти нищо не се променя до януари 2026 г., когато ще трябва да минем на свободния пазар. Ключова промяна е премахването на функцията на НЕК като обществен доставчик. Това означава, че от тук нататък няма да има регулиран микс. Досега КЕВР определя цена за крайния потребител, както и цена за обществения доставчик. НЕК купува електроенергия от енергийния микс и я продава на ЕРП-та, които я доставят с тяхната надценка на крайните клиенти.

С промяната НЕК отпада от веригата, както и регулираният микс. ЕРП-та ще купуват на пазарни цени, а ще ни доставят електроенергията на регулирани цени. ЕРП-та ще си правят собствен енергиен микс на пазарни принципи, като поне 60% по електроенергията трябва да бъде осигурена по дългосрочни договори за доставка.

https://trud.bg/

Ако сте възрастен и случайно пазите някъде сметка за ток преди 10 ноември 1989 г., то вижте какво пише в нея за цената на тока през деня и през вечерта от 22.00 до 6.00 часа. Коментарът е излишен.