Доц. Даниел Смилов, политолог: Въпросът за отпадане на американските визи за българите е от взаимен интерес и за двете страни

0
490

София. Въпросът за отпадане на американските визи за българските граждани ще бъде централен при срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов. Според него положително развитие по въпроса за отпадане на визите би бил много голям успех и индикация за промяна на отношението на американската администрация.

„Дотук позицията на правителството е била, че България трябва да изпълни някои технически детайли, които са важни, броят на неуспешни кандидатствания за виза да спадне под определен процент, но ние не сме постигнали това. Администрацията има извинение да продължи да налага визи на България. От друга страна през годината Полша се сдоби със статут на страна без визи. Има постепенна промяна по отношение на Източна Европа. Ако успеем да влезем в тази тенденция, би било добре за България. Определено това е един от въпросите от взаимен интерес, който ще бъде доста централен при преговорите“, обясни той.

Администрацията на американският президент Доналд Тръмп има имидж на транзакционна дипломация, т.е. очаква от другата страна също да предложи и да даде нещо, допълни доц. Даниел Смилов. От тази гледна точка България стои добре след сделката с F-16. Според политолога обаче стратегическите партньорства не могат да бъдат изграждани само на такъв тип транзакционни отношения. Те са в дългосрочен план и трябва да стъпват на общи ценности, на базата на които да се изграждат конкретни сделки, каза още доц. Даниел Смилов.

 

Марияна ВАЛЕНТИНОВА

http://focus-news.net