Достойно представяне на четирите певчески групи от Община Каварна на Роженския събор

0
374

 

Четири групи за автентичен и обработен фолклор представиха Община Каварна на най голямото фолклорно културно събитие „Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството.

Сценичните изяви на местните самодейци бяха на 15 и 16 юли, на две от четирите съборни сцени. На 15 юли, песни от нашия добруджански  край, огласиха емблематичната местност в изпълнение на групите за автентичен фолклор „Жарава“ и „Добруджанка“ към пенсионерски клуб „Радка Чаушева“ – град Каварна, с ръководител Ивайло Василев и корепетитор Галин Ганчев и певческа група „Пероника“ към НЧ “Народен Будител – 1940”, село Българево с ръководител Невелина Василева.

В  следващият съборен ден на роженските сцени се изявиха групите за обработен фолклор към НЧ „Искра – 1923“, село Челопечене и НЧ “Калиакра – 1955“ с. Могилище, под музикалния съпровод на Добри Добрев.

В съставите участват деца и възрастни, самодейци по призвание и душа, приемащи народната песен като памет за това, което народа знае и помни за себе си.Заедно с песните самодейците от село Челопечене представиха пъстрите народни одежди отличаващи се със специфични за този край шевици и орнаменти.Уникалните елементи на добруджанските носии от село Могилище и характерното преселско забраждане показаха, че всяко село си има акценти по носията, която ги отличава дори от съседното село.

Златният ни добруджански край бе представен, както с народните песни, така и с автентичните носии характерни за всяко населено място. Гиздави котленски престилки и чудни сачаклъ кърпи, отличиха гласовитите българевки. Красивите хороводни напеви и шарените носии на любителите от певческите групи „Жарава“ и „Добруджанка“ са поредното доказателство, че самодейците продължават да съхраняват българската самобитност – най-голямото народно богатство, което сме длъжни да предадем на поколенията напред.

В Националния фолклорен конкурс „Рожен“ участваха още инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли.

С неповторимата си атмосфера националният фолклорен събор се превърна в незабравимо преживяване за гости и участници.