Достойно представяне на млади добрички поп изпълнители в конкурса “Берлинска перла”

0
1060

Вчера, след участие в елитен конкурс, от Германия се прибраха Денислава Димитрова и Симона Тодорова от Студио за вокално обучение “Зонели” – Добрич. Възпитаничките на вокалния педагог Елена Карабельова имаха възможността да бъдат част от един значим форум, какъвто е Европейският поп конкурс “Берлинска перла” (Euro Pop Contest Grand Prix „Berliner Perle“). Той се провежда в град Берлин за 21-ви пореден път, тази година за щастие присъствено, за разлика от последните две издания, които преминаха онлайн, заради Ковид пандемията.
Форумът се проведе от 24-ти до 27-ми ноември. България бе представена от петима талантливи млади певци от Добрич, Варна, Силистра и София. Те бяха допуснати до участие, след като на фестивалът „Трикси“ тази година получиха специални покани от Директора на фестивала Емил Струнджев, който е и селекционер за българските участници в “Берлинска перла”.
Европейският поп конкурс се отличава с перфектна организация и високо ниво на участниците, както и с изключително голямо интернационално присъствие. В тазгодишното издание на сцената се качиха изпълнители от 22 държави: Куба, Тайланд, Израел, Обединени арабски емирства, България, Италия, Ирландия, Литва, Словения, Хърватска, Германия, Сърбия, Казахстан, Австрия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия, Малта, Северна Македония, Полша, Армения и Молдова. В състава на професионалното жури влизат композитори, продуценти, вокални педагози и директори на фестивали от Англия и Германия.

Тринадесет годишната Денислава Димитрова от Добрич успя да се пребори за престижното трето място в първа възрастова група (10 – 13 години). Местата в челната тройка са неподелени. Тримата призьори получават и парична награда. От петимата български участници, освен Денислава Димитрова, с лауреатско звание се окичи и Емили Джамбазова от Силистра, която също стана трета, но във втора възрастова група. Денислава и Емили имаха щастието да участват в Гала концерта. Симона Тодорова и другите български представители – Вики от София и Максим от Варна се справиха изключително достойно. Те станаха носители на специални Дипломи, връчени им на церемонията по награждаване от членове на журито. През 2017-та година дуетът Димитрина Германова и Росен Петров, също възпитаници на вокалния педагог Елена Карабельова, се завърнаха от “Берлинска перла” с второ място, а миналата година в онайн изданието на конкурса Димитрина стана пръва в своята възрастова група, така че продължава отличното представяне на добричките таланти в този елитен конкурс, който много хора наричат “малката Евровизия”.
След емоциите около представянето на младите изпълнители и интересните преживявания в Берлин, част от българската група, съставена от 9 човека, преживява истинско приключение на летището в Берлин при отпътуването от Германия. Ето какво разказва Елена Карабельова за тези премеждия: “Изпуснахме си полета за Варна на 29-ти в с Wizz Air, заради недостатъчния персонал и бавното преминаване на стотици пътници през проверката по сигурността след чекирането на багажа. Тридесетина човека общо, заедно с нас, останаха извън борда на самолета. Наложи се да си закупим билети за сутришен полет с Ryanair на 30-ти ноември. Стояхме над 14 часа на летището в Берлин и преживяхме една безсънна нощ в опустялия през нощта Терминал 2. Пристигнахме в 9:45 сутринта вчера благополучно на летището в София и отпътувахме за Добрич. Като изключим тези перипетии с прибирането, цялото преживяване бе истинска приказка! Музиката и песента събраха толкова много нации на едно място в приятелска надпревара! Финалната песен “We Are the World”, изпята от всички участници, разветите знамена, усмихнатите лица и аплодисментите се запечатват в съзнанието като снимка от нещо преживяно, което е истински красиво и стойностно!”